Sunday 4 january 2015

Ce inseamna ‘Lacasuri Ortodoxe’? Am intrat in cel de-al 9-lea an de STIRI-

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe a intrat in cel de-al 9-lea an de stiri

Cu ajutorul lui Dumnezeu, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe a intrat in cel de-al 9-lea an de stiri: 2015. Cu aceasta ocazie, administratia Asociatiei Lacasuri Ortodoxe si voluntarii care lucreaza in cadrul Redactiei STIRI, alaturi de inginerii voluntari implicati in cadrul serviciilor tehnice dezvoltate de Asociatie: NETCreator si LiveCamera media PRODUCTION, le multumesc tuturor cititorilor si abonatilor paginilor si serviciilor proprii, urandu-le tuturor: “La multi ani!”.

NE REAMINTIM CU BUCURIE, impreuna, alaturi de primii nostri abonati si cititori – care si astazi ne sunt aproape, intr-un numar mare – ziua in care prima informatie a fost postata in paginile noastre… Pe atunci, totul se rezuma la o simpla pagina destinata unui grup Yahoo, infiintat de presedintele Asociatiei Lacasuri Ortodoxe, Ing. Catalin Ion (cu titulatura nickname KSLCatalin, iar mai apoi “Lacasuri Ortodoxe”).

Astfel, practic, activitatea de informare Lacasuri Ortodoxe a debutat in data de 25 decembrie 2006, exact in Ziua Nasterii Domnului, pe vremea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Acesta a fost si motivul pentru care am ales sa publicam acest articol, nu in ziua de Craciun, cum am obisnuit in fiecare an, pana in prezent, ci in ziua de astazi – zi de cinstire a Sfantului Cuvios Teoctist – spre pomenirea fostului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, sub a carui parinteasca binecuvantare si iubire a inceput totul…

Desi la acea data ne aflam, intr-un moment in care Internetul abia incepuse sa intre in casele romanilor, ne reamintim cu bucurie ascensiunea extraordinara a grupului de abonati, interesati de informatia noastra, unica la acea data, intrucat pe atunci nu exista nicio astfel de agentie de stiri – grup care nu dupa mult timp a ajuns sa fie si cel mai mare grup ortodox din lume (aproximativ 14.000 de abonati la stirile zilnice). Grupul avea sa se dezvolte, in scurt timp, intr-o pagina web prezenta pe platforma internationala frantuzeasca OverBlog (unde a ocupat locul I la sectiunea Religie, devansand toate celelate pagini de top, in majoritate islamiste – fapt reflectat atunci, in cadrul unei emisiuni de 30 de minute – Prima TV Piatra Neamt) si pe propriile domenii: www.lacasuriortodoxe.ro / www.lacasuriortodoxe.ro.

Dupa o scurta perioada de timp, in care agentia alesese sa se rezume doar la stirile locale, din tara, consiliul de administratie a luat hotararea alcatuirii unei redactii care sa se ocupe si de stirile din strainatate. Cum grupul Lacasuri Ortodoxe avea deja un numar foarte mare de abonati si membri, multi dintre acestia aflandu-se deja in strainatate, el s-a transformat practic intr-o platforma prin care se nasteau relatii si se legau prietenii. Totul incepea sa devina o “familie”. Multi dintre cei care cautau un serviciu in strainatate au gasit ajutor la membrii administratiei agentiei si la ceilalti membri care se aflau deja acolo. La randul lor, acestia au continuat sa faca acelasi lucru cu cei din tara, sa dea o mana de ajutor si chiar sa devina, de atunci, surse de informare pentru agentia noastra, drept multumire.

De aici, a inceput si perioada bogata in traduceri, materializata pana astazi in mii de pagini si de articole, traduse din diferite limbi: franceza, engleza, rusa, greaca, araba, sarba si altele.

In acelasi timp, s-a impus si dezvoltarea unor servicii specializate, tehnice: Serviciul specializat in producerea de software si pagini si servicii web NETCreator si Serviciul specializat in realizarea de transmisiuni in direct LiveCamera media PRODUCTION, ambele apartinand Asociatiei Lacasuri Ortodoxe. Prin aceste servicii, a aparut si prima noastra transmisiune in direct, in vara anului 2008: Slujba Sfintei Liturghii Arhieresti, din Manastirea Halmyris, Murighiol, Tulcea. De atunci, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe efectueaza transmisiuni video in direct, gratuit, in fiecare duminica si la sarbatorile importante, din Biserica Ortodoxa Romana, inregistrand pe rand recorduri tehnice la nivel mondial, dupa cum urmeaza: prima transmisiune FullHD din lume, prima transmisiune multicamera FullHD, prima transmiune FullHD din miscare, reflectate in presa din tara si strainatate.

Desi principalul obiectiv al Asociatiei, trasat in statul propriu oficial, este asigurarea unui acces rapid la informatie, totusi au existat perioade in care a fost nevoie si de o altfel de implicare decat cea strict de informare si de dezvoltare si cercetare de ordin tehnic. Unele situatii grele au presupus, spre exemplu, interventia Asociatiei noastre in cazul asigurarii hranei pentru cei peste… 130 de chinezi blocati in fata Ambasadei Chineze din Bucuresti, pe… intreaga perioada a Postului Mare, fara ca altcineva din Capitala sa ii ajute(!) – actiune reflectata in media din tara si strainatate (Vezi RADIO Romania Actualitati s.a.)

https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/426-ne-a-mangaiat-hristos-de-130-de-ori.html [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/426-ne-a-mangaiat-hristos-de-130-de-ori.html] si ajutorarea unor persoane care aveau nevoie de sustinere in unele interventii medicale etc.

Demna de remarcat este si actiunea de sustinere a sarbilor ortodocsi din Kosovo, in conflictele din zona, pornita de Asociatia Lacasuri Ortodoxe, ramasa singura astfel de actiune in tara noastra, intitulata: “La Betleem in noapte”.

https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/310-1-din-mesajele-dvs-kosovo-qcuvant-bun-la-betleem-in-noapteq.html [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/310-1-din-mesajele-dvs-kosovo-qcuvant-bun-la-betleem-in-noapteq.html] In plus, Asociatia Lacasuri Ortodoxe a fost singura asociatie laica implicata de la inceput in mentinerea orei de religie in scoala. Astfel, Asociatia “Lacasuri Ortodoxe” non-profit, neguvernamentala, apolitica, cu personalitate juridica potrivit legii (Inreg. CIF 25492592/ 28.04.2009) in ideea “apararii intereselor membrilor sai, a protectiei si promovarii valorilor ortodoxe” (extras din actul constitutiv al asociatiei) a demarat, cu ani in urma, Campania Publica de sustinere a demersului Patriarhiei Romane privind mentinerea Religiei ca disciplina obligatorie in scoli, invitand Asociatiile si Fundatiile laice, ortodoxe dar si ale celorlalte culte recunoscute in Romania, in sustinerea acestei initiative. Asociatia Lacasuri Ortodoxe a fost singura asociatie care a demarat o astfel de actiune din partea laica. Acest demers a fost reflectat la acea data in presa din tara (vezi interviurile si interventiile presedintelui Asociatiei Lacasuri Ortodoxe in dezbaterile publice pe aceasta tema – Ing. Catalin Ion – la Radio Romania Actualitati s.a.).

In aceeasi idee, printre nenumarate alte proiecte, Asociatia Lacasuri Ortodoxe a fost si cea care a oferit si trimis in strainatate, oficialitatilor implicate, documentatia necesara castigarii proceselor deschise in instanta (in Italia, Spania), in vederea pastrarii crucifixelor afisate in locurile publice (amenintate cu indepartarea lor) – documentatia in cauza fusese utilizata, anterior, in procese asemanatoare, care au fost castigate, fiind pusa la dispozitia Asociatiei, de catre experti in domeniu, membri activi Lacasuri Ortodoxe.

Printre actiunile mai importante, s-au numarat, de asemenea, si cele destinate ajutorarii lacasurilor ortodoxe din tara si strainatate (un alt obiectiv trasat de Statutul Asociatiei Lacasuri Ortodoxe). Merita amintita aici, permanenta sustinere a lucrarilor in curs de desfasurare, inca, la Manastirea Halmyris, acolo unde se afla cele mai vechi sfinte moaste descoperite la noi in tara: Sfintii Epictet si Astion. Asociatia Lacasuri Ortodoxe a pornit si a dus la bun sfarsit, in acest sens, campania de ridicare a stalpilor acestei sfinte manastiri ortodoxe, oferind si unele solutii ingineresti pentru continuarea lucrarii si evitarea infiltratiilor care amenintau demisolul manastirii.

https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/ieri-s-au-turnat-ultimii-stalpi-din-acest-an-la-constructia-bisericii-sfintei-manastiri-halmyris-sfintii-epictet-si-astion.html [https://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/uncategorized/ieri-s-au-turnat-ultimii-stalpi-din-acest-an-la-constructia-bisericii-sfintei-manastiri-halmyris-sfintii-epictet-si-astion.html] Dupa mai multi ani de cercetare in domeniul tehnic si, dupa lansarea cu ani in urma a unui program destinat ajutorarii gratuite a bisericilor si preotilor in realizarea de pagini web destinate acestora, s-a ajuns ca in anul 2014 sa fie realizata prima retea informationala din lume, o inovatie in domeniu, implementata deja la aceasta ora in Episcopia Sloboziei si Calarasilor, partener al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe. Softwarele si programele speciale destinate acestei retele au fost realizate in totalitate de catre voluntarii Asociatiei Lacasuri Ortodoxe, activi in cadrul serviciului specializat NETCreator.

https://www.lacasuriortodoxe.ro/opinii/redactia-lacasuri-ortodoxe/16749-inovatie-si-necesitate-reteaua-informationala-a-episcopiei-sloboziei-si-calarasilor.html [https://www.lacasuriortodoxe.ro/opinii/redactia-lacasuri-ortodoxe/16749-inovatie-si-necesitate-reteaua-informationala-a-episcopiei-sloboziei-si-calarasilor.html] Nu am lasat mai prejos nici problema promovarii si sustinerii traditiilor romanesti, prin intermediul derularii mai multor parteneriate oficiale cu institutii mari dedicate acestora, iar cel mai important lucru este acela ca toate actiunile amintite mai sus si multe alte activitati intreprinse in totalitate gratuit de Asociatia Lacasuri Ortodoxe, au reusit pana astazi sa creeze o relatie aparte intre membrii abonati, cititorii nostri, partenerii nostri oficiali si administratia asociatiei, astfel incat totul sa se transforme intr-o adevarata “familie”. Cu ocazia intrarii in cel de-al 9-lea an, trebuie sa aducem multumiri Bunului Dumnezeu pentru toate, caci absolut toate sunt dovada puterii Sale, chiar daca libertatea vointei a trebuit sa ne apartina prin voia Sa dintru Inceputuri si, de asemenea, trebuie sa multumim, inca o data, celor care permanent ne sunt si ne raman mereu aproape: partenerilor, abonatilor si cititorilor nostri.

LACASURI ORTODOXE® este marca inregistrata a Asociatiei Lacasuri Ortodoxe. Marca inregistrata Lacasuri Ortodoxe® este o forma de proprietate intelectuala, combinata (cuvinte si simbol grafic).

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile