STIRI Ucraina | Situatia este dezastruoasa. Oamenii vin disperati, cu ochii in lacrimi-

1.500 de persoane au primit pachete cu alimente, din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, in Eparhia de Lugansk, Ucraina. Cu binecuvântarea Patriarhului Kirill al Moscovei, și la invitația Mitropolitului de Luhansk (Lugansk) și Alchevsk, Mitrofan, angajații Departamentului Sinodal de Caritate, al Patriarhiei Moscovei, au vizitat Eparhia de Lugansk. Situația este dezastruoasă în regiune, în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente, populația neavand cum sa mai castige salarii, iar pensiile ramanand neplatite de mai mult de șase luni.

Conform eparhiei, angajații Departamentului Sinodal de Caritate au colectat și trimis produse alimentare, pentru 1500 de persoane: pensionari, familii cu copii cu handicap și din zone in care ajutoarele umanitare nu au ajuns.

“Oamenii vin disperati si saluta ajutorul nostru, cu lacrimi în ochi”, a spus angajatul Departamentului, Alexis Chachkov. Exista magazine în orașe, dar locuitorii nu au cu ce sa mai cumpare produsele pentru strictul necesar. In ziua de 27 decembrie, angajații Departamentului au achizitionat alimente, in valoare de 567 000 de ruble. Pe 28-29 decembrie, produsele au fost distribuite sub forma a 1500 de pachete. În fiecare dintre ele, au existat pungi cu orez, paste, făină, conserve de carne și pește, mazăre, ulei de floarea soarelui, lapte praf, ceai.

Pe 29 decembrie, aproape 200 de pachete au fost distribuite si în Biserica Sfantul Vladimir din Alchevsk. Acest oras este unul dintre cele mai importante centre industriale ale regiunii Lugansk, cu o populație de peste 100.000 de oameni. Enoriașii Bisericii au primit pachetele, printre acestia aflandu-se 70 de familii cu copii cu dizabilități.

În aceeași zi, aproximativ 300 de pachete au fost trimise locuitorilor orașului Perevalsk, oras cu o populație de 26.000 de oameni, aflat la 45 km de Lugansk. Biserica Sfantul Ioan de Kronstadt, din Perevalsk, a organizat mese zilnice, pentru cei nevoiași: între 200 și 250 de persoane primesc ajutor, zilnic.

“Asistența noastră a fost solicitată in numar mare, asa incat pachetele s-au dovedit a fi insuficiente”, a spus Alexis Chachkov. “Pe 30 decembrie, un convoi umanitar (cu mai mult de 700 de portii de alimente) a fost trimis si la Biserica Sfintei Sofia, în orașul Alchevsk. O cantină a fost organizata de biserica, pentru persoanele aflate în situații dificile. Conform parintelui paroh, intre 300 si 350 de persoane primesc, aici, alimente, zilnic.

În plus, 120 de colete au fost trimise preotului Ghenadie Polunin, din Biserica Sfinților Antonie și Teodosie din Kiev, în cătunul Yachtchikovo, în districtul Perevalsk, pentru a fi distribuite celor nevoiași și enoriașilor.

“Din observațiile mele, aproape 90% dintre cei care au primit asistență in Perevalsk și Alchevsk, pe 30 decembrie – sunt oameni care au împlinit vârsta de pensionare, mai multi dintre ei avand varste de peste 70 de ani”, a comentat Alexis Chachkov.

“Mulți oameni au spus că ajutoarele sociale, pensiile, indemnizațiile pentru mamele singure și familiile numeroase, pensiile de invaliditate nu mai sunt plătite din aprilie 2014, și se afla într-o situație financiară extrem de precară”.

Departamentul de Caritate al Bisericii Ortodoxe Ruse planuieste sa continue sa trimita ajutoare umanitare celor nevoiași, în eparhiile Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.