Cea mai veche scriere chirilica, descoperita in Manastirea din Stanca de la Krepcha – Bulgaria

Cea mai veche inscripție chirilică pastrata a fost descoperita la Manastirea din stancă, a “Tuturor Sfinților Bulgari”, aflata in apropierea satului Krepcha (Krepcea), în municipiul bulgar Opaka.

Potrivit proeminentului arheolog bulgar Nikolay Ovcharov, inscripția a fost făcută de către un călugăr, Antonie, în anul 921, care a fondat cel mai probabil manastirea, informeaza postul de radio Darik.

Conform publicatiei bulgaresti Novinite, inainte de aceasta descoperire, cea mai veche inscripție chirilică pastrata, fusese identificata în fosta capitala bulgară, Veliki Preslav, de catre prof Dimitar Ovcearov. Inscripția – “Altsek” 931 – fusese găsita pe un vas de ceramică, în capitala medievală a Bulgariei.

Interpretarea inscripției descoperite in mănăstirea din stanca de lângă Krepcha, i-a fost încredințată Prof. Kazimir Popkonstantinov, de la Universitatea Veliko Tarnovo.

O Sfanta Liturghie a fost oficiata, in aceasta manastire, pentru prima dată dupa 1100 de ani, joi, de către Pr. Serafim.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.