Auschwitz-Birkenau | Rusia, suparata de incercarile Poloniei de a rescrie istoria

Moscova și-a exprimat surprinderea privind afirmația Poloniei, cum că lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau ar fi fost eliberat de Ucraina.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a avertizat împotriva revizuirii istoriei, facand referire la eliberarea lagărului morții din Auschwitz, conform postului rusesc de televiziune RT.

Ciurkin a facut aceste remarci, in urma unei afirmatii a Ministrului polonez de Externe, Grzegorz Schetyna, care a spus că lagarul ar fi fost eliberat de trupele ucrainene ale Primului Front Ucrainean, conform Sputnik.

Vorbind la o conferință a ONU, miercuri, despre comemorarea eliberarii lagărului, in New York, Ciurkin a amintit că soldații Armatei Sovietice au fost cei care au eliberat lagărul din Auschwitz.

“Ca toate celelalte părți ale Armatei Roșii, [frontul] a fost multinațional și a constat din ruși, ucraineni, belaruși, georgieni, armeni, azeri, reprezentanți ai popoarelor din Asia Centrală, și mulți alții – mai mult de 100 de grupuri etnice ale Uniunii Sovietice”, a spus Ciurkin, amintind ca Armata Rosie a poreclit partea ucraineana, Primul front al Ucrainei, atunci cand a eliberat Ucraina de nazisti, inainte de a ajunge in Polonia.

Ciurkin si-a exprimat speranța că Schetyna “nu intenționează să jigneasca atât de multe popoare”.

“Este de datoria noastră comună, a victimelor genocidului și a generațiilor viitoare, sa protejam adevărul despre Al Doilea Război Mondial. În ciuda numărului șocant de victime ale genocidului, vedem veterani ai Waffen-SS marșaluind în orașele europene, pe care naziștii au încercat să le demoleze în timpul [războiului] cu orice preț. Trecutul nazist este glorificat, neo-nazismul este in crestere”, a avertizat Ciurkin, conform Sputnik.

Cuvintele sale au fost susținute de către Ministerul Rus de Externe, care a declarat într-un comentariu că este important “să se respecte memoria tuturor celor care au eliberat Europa și sa se opreasca batjocorirea istoriei”.

“Este foarte greu să ne imaginăm că un oficial guvernamental de un nivel la fel atat de ridicat precum cel al lui Schetyna ar putea sa fie atât de ignorant. De altfel, Primul Front Ucrainean a avut denumirea oficială de “Frontul Voronej”, până în noiembrie 1943, iar înainte de asta, a fost “Frontul Briansk”, a spus Ministerul.

“Noi credem ca unii indivizi ar trebui să se oprească sa batjocoreasca istoria sau sa sa permita ca isteria lor anti-ruseasca sa ii împinga la un pas de lipsa de respect fata de cei care nu si-au cruțat viața lor pentru a elibera Europa”, a adăugat Ministerul.

Cel puțin 1,5 milioane de persoane, printre care 15.000 de cetățeni sovietici, au fost uciși în lagărul de concentrare din Auschwitz-Birkenau, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Comemorarea eliberării lagărului este programată pentru 27 ianuarie, Rusia urmand să fie reprezentata de șeful administrației prezidențiale, Serghei Ivanov, informeaza Sputnik.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.