Biserica atacata in Kiev | Ministerul rus de Externe solicita o ancheta urgenta

Luni dimineața, persoane necunoscute au fost vazute lansand cocktailuri Molotov asupra unei biserici ortodoxe de la memorialul celui de-Al II-lea Razboi Mondial, Babi Yar, din Kiev, încercând să o incendieze (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Altarul bisericii a fost avariat, ca urmare a incendierii.

Ministerul rus de Externe a cerut, ulterior, ca autoritățile de la Kiev sa porneasca o ancheta penala, pe marginea atacului recent al naționaliștilor ucraineni asupra bisericii ortodoxe.

“Nu este pentru prima dată când naționaliștii ucraineni ataca lacasurile religioase, cu acordul tăcut al autorităților de la Kiev”, a afirmat Ministerul, într-o declarație de condamnare a atacului.

“Solicitam o investigare amănunțită a faptei și o pedeapsa stricta pentru cei vinovați”, a spus declarația.

Mai mult de 70 de biserici ortodoxe au fost deteriorate în timpul conflictului din sud-estul Ucrainei, 10 dintre acestea fiind complet distruse, conform Sputnik, care citeaza o declaratie oficiala a Episcopiei de Donetsk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, de la începutul lunii ianuarie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Kievul a pornit o acțiune militară în sud-estul Ucrainei, la mijlocul lunii aprilie 2014, ca răspuns la refuzul localnicilor de a recunoaște noul guvern, care a venit la putere în urma unei lovituri de stat, în luna februarie.

În septembrie, părțile implicate în conflict au ajuns la un acord de încetare a focului, in cadrul unei întâlniri avute în capitala Belarusiei, Minsk. La intalnire au participat reprezentanți din Rusia și OSCE.

Luptele continua în sud-estul Ucrainei, în ciuda armistițiului de la Minsk.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.