STIRI | Hotii Manuscriselor de la Marea Moarta, prinsi in flagrant

Hotii de antichitati continua sa jefuiască sit-uri arheologice biblice din întreaga lume, in fiecare an, dar rareori sunt prinsi, în special în timpul actului.

Autoritatea Israeliana de Antichități a prins un grup de sapatori ilegali la lucru, în apropierea Mării Moarte. Un comunicat de presa emis ulterior arata, cu detalii fascinante, cum, dupa o operatiune complexa care a durat mai mult de un an de zile, in aceasta duminica hotii care au încercat să jefuiască Manuscrisele de la Marea Moartă, din Deșertul Iudeii, au putut fi acuzati.

Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei “vanatori” realizate la sfârșitul săptămânii trecute, de către inspectorii Unității pentru Prevenirea Jefuirii Antichitatilor Autorității Israeliene, cu sprijinul unei echipe speciale de salvare. Reținerea hoților a fost parte a unei operațiuni complexe, care a durat de fapt aproape un an (cu indentificarea locurilor si a potentialilor jefuitori).

Inspectorii au identificat, prin sisteme speciale de urmarire si fotografiere, mișcari suspecte, într-o peșteră în stânca de nord a Nahal Ze’elim (foto), în regiunea Leopard’s Ascent. Suspecții au fost surprinsi in pestera, efectuand din nou sapaturi ilegale, folosindu-se de un detector de metale și de mai multe echipamente speciale de excavat.

Suspecții săpau într-o peșteră veche, care este cunoscuta în cercurile arheologice drept “Peștera Craniilor”. Suspecții – toti bărbați tineri din satul Seir, din vecinătatea Hebron, au demonstrat o experiență considerabilă în alpinism.

Povestea a fost raportata de Jerusalem Post, Associated Press și BBC. Nahal Ze’elim este un sit arheologic situat la sud de En Gedi și la câțiva kilometri nord de Masada.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.