Descoperire in Galileea: uleiul de masline, folosit in urma cu – 8000 de ani

Cele mai vechi dovezi de utilizare a uleiului de măsline în Israel și, eventual, in întregul Orient Mijlociu, au fost descoperite pe un sit din Galileea de Jos, conform unui anunt recent al Autoritatii pentru Antichități.

Descoperirea a fost făcută după lucrarile efectuate in regia Dr. Ianir Milevski și Nimrod Getzov, la Ein Tzipori, între 2011 și 2014.

Excavarile au demonstrat că uleiul de măsline era deja utilizat în țara, în urmă cu 8000 de ani, în perioada mileniului VI inainte de Hristos.

Getzov și Milevski au studiat vasele ceramice gasite in timpul sapaturilor, pentru a stabili ce a fost depozitat în ele și modul în care acestea au fost folosite de locuitorii din zonă, conform comunicatului citat de Jerusalem Post.

Împreună cu Dr. Dvory Namdar de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a Institutului de Stiinte ale Pamantului, s-au luat bucati mici din ceramică și, folosindu-se metode chimice de extragere și identificare, au fost examinate rămășițele organice absorbite de părțile laterale ale vasului.

S-a demonstrat ca ceramica, datând din perioada calcolitică timpurie, conținea ulei de măsline, conform cercetatorilor.

“O comparație, a rezultatelor legate de cioburile arheologice extrase, cu urmele moderne de ulei, vechi de un an, au arătat o asemănare puternică, indicând un nivel deosebit de ridicat de conservare a vechiului material, care a ajutat la supravietuirea compoziției originale, pentru aproape 8.000 de ani”, se arata in comunicat.

“În săpăturile arheologice subacvatice, conduse de Dr. Ehud Galili, in plus fata de cele ale lui Kfar Samir, la sud de Haifa, au fost descoperite rămasite ale unei fabrici de ulei de măsline, din această perioadă, iar in prezent, la Tzipori, au fost găsite dovezi, pentru prima dată, ale utilizarii uleiului de măsline”, arata declarația.

Aceste descoperiri reprezinta cea mai veche dovada a producerii de ulei de măsline in țară și, eventual, in întregul bazin mediteranean.

Cercetatorii au declarat ca exista posibilitatea ca uleiul de masline sa nu fi fost interesant doar pentru regimul alimentar, ci sa fi fost folosit si pentru iluminat.

Din cele mai vechi timpuri si până în prezent, economia mediteraneana s-a bazat pe inalta calitate a uleiului de măsline si pe culturile de cereale menționate frecvent în Biblie, mai arata un raport al Jerusalem Post.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.