STIRI Grecia | 14 inculpati in cazul tranzactionarii ilegale intre Stat si Manastirea Vatoped din Athos

Curtea Suprema de Justitie din Grecia a pus sub acuzare 14 persoane, in scandalul legat de schimbul imobiliar al Manastirii Vatoped, care a devenit public în august 2008 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Cei inculpati sunt: Staretul Manastirii Vatoped, Efrem (foto), călugărul Arsenie, notarul Aikaterini Peleki, avocatii Dionysis Pelekis și Dimitrios Pelekis, fostul șef al Companiei Elene Publice de Imobiliare (KED), Petros Papageorgiou, membrul consiliului KED Constantinos Gratsios, fostul director de management imobiliar al KED, Georgios Mitropoulos, fostul secretar general al Ministerului Agriculturii, Constantinos Skiadas, și fostul șef al Ministerului Dezvoltării Rurale, Stamatoula Madeli. De asemenea, inculpati mai sunt si fostul vicepresedinte al Consiliului Juridic de Stat, Grigoris Krombas, precum și Christodoulos Botsios, Stefanos Detsis și Ioannis Dionysopoulos.

Conform Greek Reporter, cei 14 sunt acuzați de acte sau instigare la acte legate de abuz si imorale, abuz de încredere și emiterea certificatelor false, privind tranzacții imobiliare cu bunuri de stat, precum și pentru subminarea intereselor statului.

Tranzactia a costat statul cel puțin 100 de milioane de euro, altii evaluand valoarea proprietății de stat primite de mănăstire la un miliard de euro.

Furia publică, ce a urmat descoperirii tranzactionarii ilegale a terenului, a dus la demisia a doi ministri din Noua Democrație, sub o presiune uriașă din partea mass-mediei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.