STIRI Ucraina | Rezultatul alegerilor – sau vointa cetatenilor din sud -estul Ucrainei

Alexandеr Zakharchenko și Igor Plotnitskiy, liderii Republicilor Populare din Luhansk si Donetsk, din Ucraina de est, vor rămâne lideri ai entităților controlate de rebeli, după ce regiunile au organizat, in aceasta duminică, alegerile prezidențiale și generale (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Numarul parțial, citat de mass-media ruseasca si ucraineana, sugereaza ca acestia au obtinut peste 70% si respectiv 60%.

UE și SUA au condamnat votul, refuzand sa accepte rezultatele sale (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, a declarat, duminică seara, ca alegerile au fost “ilegale și ilegitime” și constituie un obstacol pe calea spre pace, în Ucraina. Mogherini a cerut regiunilor Donbass sa organizeze un vot conform cu legislația ucraineană.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a descris, de asemenea, votul, ca pe o “farsă [efectuata] în bataia tancurilor și mitralierelor”.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, a numit votul o “violare” a acordului de la Minsk, pe care Ucraina l-a semnat cu rebelii din Donbass pentru a pune capăt vărsării de sânge.

Ministerul de Externe din Moscova a anunțat că va accepta rezultatele.

Într-o declarație, acesta arata ca “respectă voința cetățenilor din sud-estul Ucrainei. Reprezentanții aleși au primit un mandat pentru restabilirea vieții normale in Donețk și Luhansk”.

Acesta a cerut “noi pași spre stabilirea unui dialog durabil între autoritățile centrale ucrainene, în conformitate cu dispozițiile la care s-a ajuns în Minsk”.

Activiștii din Donbass au refuzat să participe la alegerile parlamentare care au avut loc pe 26 octombrie în Ucraina, promițând să isi aleagă propriii reprezentanți.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.