STIRI Irak | Mii de manuscrise antice crestine, pastrate intr-o locatie secreta din Kurdistan

Mii de manuscrise antice creștine sunt păstrate în siguranță într-o locație care nu poate fi divulgata, din Kurdistan, după ce orasul Qaraqosh, din câmpia Ninive a fost confiscat de către luptătorii Statului Islamic. S-a reusit ca manuscrisele sa fie scoase din oras, cu doar cateva ore inainte de invazie.

Parintele Nageeb Michaeel, un preot dominican care a sustinut operațiunea de salvare a colecției unice, nu a vrut să dezvaluie locul in care se afla colecția, de teama unui atac din partea simpatizanților ISIS.

Colecția este ținuta într-o cameră cu aer condiționat și include manuscrise și documente datând din secolul al 13-lea. Ele reprezintă o parte considerabilă din patrimoniul cultural al Irakului, a marturisit acesta.

Părintele Nageeb a mers, el însuși, 40 de km, alaturi de aproximativ 30.000 de oameni, din Qaraqosh, în noaptea de 6 august, pentru a ajunge in Erbil, unde a avut grija de congregația lui și a ajutat-o cu hrană și adăposturi.

El a fost director al Centrului Digital de Manuscrise Orientale din Mănăstirea catolica siriaca Mar Behnam din Qaraquosh, un oras care, in prezent, are centrul incendiat si in mare parte distrus.

“Dacă nu aș fi transportat și păstrat manuscrisele, ar fi fost distruse, asemenea multor biserici și mănăstiri din Mosul și Câmpia Ninive”, a spus pr. Nageeb, conform agentiei AINA. Acesta a primit numeroase amenințări cu moartea, de la militantii islamisti, în ultimul deceniu.

“ISIS nu are niciun respect pentru intelectuali”, a spus el. “În Mosul, au ucis mulți medici și profesori, care erau musulmani”.

El este din Mosul, iar limba sa maternă este limba aramaică, la fel ca mulți dintre enoriașii creștini din Qaraqosh. Inițial, acesta isi planificase să lucreze în industria petroliera, dar s-a răzgândit și a decis să se alăture ordinului dominican, fiind hirotonit în anul 1987.

Dominicanii au o istorie lungă în nordul Irakului și au fost numiti primii “antropologi culturali” ai regiunii. Ei au studiat oamenii și obiceiurile și au pastrat multe înregistrări ale constatărilor și corespondenței lor pe parcursul mai multor secole, precum și documente vechi descoperite aici.

Începând cu anii 1980, Părintele Nageeb a constituit o colectie de circa 750 de manuscrise din comunitatea Dominicană. El are, de asemenea, numeroase documente digitalizate, puse la dispozitie de catre proprietarii manuscriselor, de mănăstiri și biserici. Copiile digitalizate au fost oferite proprietarilor și arhivelor de specialitate.

Dupa ce Mosulul a căzut in mainile ISIS, pe 10 iunie, părintele Nageeb nu a așteptat, ci a început imediat să împacheteze manuscrisele și sa asigure păstrarea lor în siguranță, mai informeaza AINA.

Dimineata, o bombă a ucis doi copii și o femeie, care au devenit primii “martiri” din oraș, a spus el. “Oamenii au început să intre în panică și să plece, dar am vrut să rămân”, a spus el. Seara, el a primit mai multe apeluri telefonice de la prieteni, care il îndemnau să plece. A impachetat o camioneta pick-up, alaturi de doi colegi preoți și orășeni din Erbil, cu ceea ce avea in colecția de manuscrise și alte documente de valoare.

Apoi a mers prin noapte, alaturi de mii de alte persoane care nu aveau niciun mijloc de transport. “A fost groaznic. Erau femei și copii fără hrană și apă”, a spus el.

Intr-un final, ei au ajuns la un punct de control din afara Erbil, condus de Peshmerga.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.