STIRI | Apropiere mai mare intre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Copta

Întâistătătorul Bisericii Copte, Patriarhul Teodor al II-lea (Tawadros), a declarat, ieri, că vizita sa în Rusia a devenit o punte de legătură între Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Coptă, care se confruntă în prezent cu probleme similare. Într-un interviu pentru RIA “Novosti”, el a spus că, în timpul vizitei in Rusia a delegatiei Bisericii Copte, 28 octombrie – 4 noiembrie 2014, s-a ajuns la acorduri importante, atat cu Biserica Ortodoxă Rusă, cât și la nivel de stat.

“Sunt foarte multumit de aceasta vizită în Rusia. Ea a devenit o punte de legătură între cele două Biserici: Biserica Ortodoxă Rusă – cea mai mare dintre Bisericile Ortodoxe și Biserica Coptă – cea mai veche, ea fiind fondată în primul secol – aceasta este una foarte veche, tradiționala și puternica” – a spus Patriarhul Teodor.

Potrivit acestuia, în cadrul întrevederii cu Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, s-a ajuns la un acord privind crearea unei Comisii Inter-Bisericesti, în frunte cu Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk și Episcopul Serapion de Los Angeles.

“Va exista o colaborare în domeniul educației, al vieții monahale, al dialogului teologic și serviciilor sociale” – a spus Întâistătătorul Bisericii Copte, adăugând că reuniunea comisiei va avea loc atât în Rusia cat și în Cairo.

Patriarhul copt a menționat că copții care trăiesc în Rusia nu au un lacas de închinare. Problema construirii unei noi biserici copte va fi, de asemenea, discutata la ședințele comisiei.

“În Rusia (…), de aproape doi ani, un călugăr-preot vine la fiecare trei luni și încearcă să ii adune pe toti copții și să se roage împreună cu ei în Biserica Armeană. In tara, astazi, vietuiesc cel puțin 500 de creștini copți – atât în Moscova și regiunea Moscovei, cat si în alte zone”- a spus Patriarhul copt.

Răspunzând la întrebarea dacă el consideră ca situația din Ucraina este similara cu “Primăvara Arabă”, Primatul Bisericii Copte a spus că, în Ucraina, cât și în Orientul Mijlociu, există un amestec intre politică și religie, iar acest fenomen, in opinia sa, este foarte periculos pentru lume și cei din tara.

În timpul vizitei sale în Rusia, Patriarhul Teodor s-a întâlnit si cu șeful Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov. În cadrul întrevederii, Ministrul rus de Externe a asigurat delegația Bisericii Copte ca Rusia sprijină minoritățile, în special creștinii din Orientul Mijlociu, și are o atitudine pozitivă față de noul guvern din Egipt, prin care persecuția copților din țară a încetat.

Patriarhul copt a adăugat că interacțiunea dintre Biserica Coptă și Rusia se va dezvolta la nivelul caritatii. “M-am întâlnit, mai întâi, cu reprezentanții Societatii Imperiale Ortodoxe Palestina. Înainte, nu știam despre existența acesteia. În cadrul întrevederii, liderii organizației au raportat activitățile lor si, apoi, am discutat despre cum putem lucra împreună în Egipt. În Biserica Coptă, exista un departament responsabil cu servicii sociale. În timpul următoarei vizite în Egipt, vor avea loc intalniri cu episcopul care conduce acest departament și se va discuta despre modalitățile de cooperare. Vor exista, in special, cooperari strânse în acordarea de asistență familiilor nevoiașe și copiilor fără adăpost” – a spus Întâistătătorul Bisericii Copte.

Vorbind despre situația actuală din Egipt, Patriarhul Teodor a declarat că copții încearcă să trăiască impreuna cu musulmanii. “Va depinde totul de o bună interacțiune cu ei. Din când în când, există probleme, dar noi încercăm să le rezolvam, pastrand o atmosfera de familie” – a spus Întâistătătorul Bisericii Copte.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.