Biserica Ortodoxa Bulgara primeste titlu de proprietate asupra Catedralei din Sofia

Dupa ani de incertitudini și dispute privind dreptul de proprietate asupra Catedralei Sfantul Alexander Nevski din Sofia, problema pare sa se fi rezolvat in aceste zile, prin inmanarea unui titlu de proprietate organismului de conducere al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Sfântul Sinod.

Decizia a fost luata in cadrul unei intâlniri programate pentru data de 1 octombrie, prin aceasta stabilindu-se dreptul Bisericii de a folosi catedrala pentru perioada initiala de 25 de ani, perioada maximă permisă de lege.

Într-o scrisoare adresata Cabinetului, șeful Bisericii Ortodoxe Bulgare, Patriarhul Neofit, a spus că Sfântul Sinod este dispus să gestioneze catedrala pe termen nelimitat.

Scrisoarea contine un angajament, ca nu va exista nicio schimbare în utilizarea și scopul catedralei.

Primul-Ministru interimar Georgi Bliznashki a descris decizia din 1 octombrie, ca pe un act istoric.

“Este important să înțelegem că, după decizia de astăzi, Statul și Biserica merg mana in mana, înainte, împreună; și ma bucura foarte tare faptul ca a fost luată aceasta decizie, pentru calmarea spiritelor și crearea unor condiții normale de funcționare pentru Biserica Ortodoxă Bulgara”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.