STIRI | Marele Sinod Pan-Ortodox nu poate fi numit “Ecumenic”!

Incepand din 30 septembrie 2014, Comisia Inter-Ortodoxă Speciala pentru Pregătirea unui Sinod Pan-Ortodox si-a deschis activitatea, in cadrul Centrului Ecumenic de la Chambesy, al Patriarhiei de Constantinopol, în apropiere de Geneva. Scopul reuniunii a fost acela de a edita documentele de proiect adoptate anterior.

Decizia de convocare a Comisiei a apartinut Reuniunii întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe locale, care a avut loc in perioada 6-9 martie 2014, la Istanbul (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Abordand Comisia prezidată de Mitropolitul Ioan de Pergam (Patriarhia de Constantinopol), Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk (al Bisericii Ortodoxe Ruse) a transmis salutări și cele mai bune urări din partea Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill, menționând că Sanctitatea Sa, “în calitatea sa anterioară de președinte al departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relațiile Externe ale Bisericii, a participat timp de mulți ani la pregătirile pentru Sinodul Pan-Ortodox, și astăzi, ca Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii, continuă sa acorde o atenție personala deosebita acestui subiect inter-ortodox important”.

Subliniind ca “viitorul Sinod nu poate fi numit “Ecumenic” și pus pe același nivel cu cele șapte Sinoade Ecumenice, pe care întreaga noastră Credință Ortodoxă este cladita”, Mitropolitul Ilarion și-a exprimat dorința ca Sinodul Pan-Ortodox, care se pregateste de peste cincizeci de ani, sa devina “un eveniment care va uni Bisericile noastre și va ajuta la clarificarea unor poziții comune asupra unor probleme de astăzi, care au fost introduse pe ordinea de zi a viitorului Consiliu”.

Din acest motiv, Biserica Ortodoxă Rusă “acordă o mare importanță procesului de pregătire a acestuia”, și vede o sarcina importantă in activitatea Comisiei speciale de revizuire a documentelor pregătite, presupunând că “ceea ce trebuie făcut, nu este numai editarea acestora, ci, totodata, introducerea unor modificări serioase, pentru ca aceste texte sa fie într-adevăr vitale”.

În lucrarea privind documentele care se ocupă cu problema relațiilor inter-creștine, este necesar să se ia pe deplin în considerare “schimbările serioase care au avut loc în sanul comunitatilor protestante membre ale Consiliului Mondial al Bisericilor, intrucat multe dintre ele au luat calea liberalizarii doctrinei și învățăturii morale; am suspendat, de fapt, dialogul cu mulți dintre ei”.

Documentele Consiliului ar trebui să arate în mod clar că participarea creștinilor ortodocși la activitatea organizațiilor inter-creștine “se bazează pe convingerea noastră fermă că numai Biserica Ortodoxă reprezintă Una Sfânta, Sobornicească și Apostolească Biserică”, a declarat președintele departamentului de afaceri externe al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Înalt Prea Sfinția Sa și-a exprimat, de asemenea, regretul profund că reprezentanții Bisericii Ortodoxe a Cehiei și Slovaciei nu au fost invitați la ședința Comisiei. El și-a exprimat speranța că gazda reuniunii va reconsidera aceasta decizie, deoarece fără ea este imposibil să se pună în aplicare în mod corect rezoluțiile adoptate in cadrul Adunarii de la Istanbul, a Primatilor Bisericilor Ortodoxe locale, ale caror decizii, în procesul de pregătire a Marelui Sinod Pan-Ortodox, ar trebui să se bazeze pe un consens între delegațiile tuturor Bisericilor locale autocefale egale în drepturi.

Comisia specială se inchie astazi, 3 octombrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.