STIRI | Kosovo-Metohia, o fortareata a Jihadului Islamic. Islamul radical, predicat in sute de moschei

Milovan Drecun, presedinte al comisiei parlamentului sârb pentru Kosovo-Metohija (KiM), a declarat, ieri, că ministrul de interne kosovar, Bajram Redzepi, încearcă sa diminueze gravitatea insemnelor graffiti de pe Manăstirea Ortodoxă Sârbă din Visoki Decani (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care invita in Statul Islamic și la infiintarea Califatului.

Redzepi a calificat fapta drept un act de vandalism, susținând că aceasta ar apartine unor minori.

Într-o emisiune telvizata la Radio-Televiziunea Kosovo 2, Redzepi a declarat că poliția va discuta cu părinții minorilor, astfel încât să se asigure că astfel de acte prostesti nu se vor mai intampla, informeaza Tanjug.

“Redzepi vrea să diminueze gravitatea acestui eveniment, care este de fapt foarte grav”, le-a declarat reporterilor Drecun, în Parlamentul Sârb.

“In ultimii 20 de ani, aceste zone au devenit o fortăreață a Jihadului Islamic, cu potential puternic de recrutare a jihadiștilor, pe care l-am văzut în cazul Siriei și al Irakului”, a declarat Drecun.

“Deși rețeaua a devenit deja una regionala, nu există încă niciun răspuns adecvat, nu există nicio acțiune regională comună puternică și nicio acțiune a comunității internaționale împotriva acesteia”, a avertizat el.

Această rețea este deosebit de puternică în Kosovo-Metohija, unde Islamul radical este predicat în mai multe sute de moschei, o ideologie jihadista care subliniază faptul că creștinii sunt un dușman al musulmanilor”, a spus Drecun.

“Mulți copii din Kosovo-Metohija cresc sub ideologia radicală și devin o pradă ușoară pentru jihadiști”, a adăugat el, conform Tanjug.

“Insemnele graffiti de pe proprietatea Mănăstirii Decani (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) nu sunt inofensive, și indică prezența unei rețele a Islamismului radical, care este deosebit de puternică în domeniile Decani și Pec. De aceea, explicația că minorii ar fi responsabili pentru acest incident și că acest lucru nu ar avea nicio gravitate, nu poate fi, in niciun caz, acceptată”.

“Este chiar mai periculos dacă copiii au scris astfel de mesaje, acest lucru însemnand că ei cresc în mediul în care Islamul radical este predicat, și că ei pot deveni o pradă ușoară pentru islamiștii radicali”, a spus președintele comisiei.

“Eu cred că acestea sunt mesaje puternice, cu atât mai mult cu cat s-a observat, recent, că există două canale de recrutare a islamiștilor radicali pentru Siria și Irak”, a adăugat Drecun (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

El a menționat că, în cadrul reuniunii sale recente, Comitetul pentru KiM si-a exprimat grija fata de sârbii din KiM, care risca sa sufere sub Islamul radical, și a concluzionat că este încă nevoie de prezența forțelor internaționale, în KiM.

“Din diverse motive, Serviciul de Poliție din Kosovo (KPS) nu are capacitatea necesară sa-i protejeze pe sârbi și sa previna acțiunile Islamului radical”, a declarat Drecun, subliniind că arestarea unui grup mare de islamiști, în luna august a acestui an, a fost doar un rezultat al presiunii Occidentului și al încercarii autorităților de la Pristina de a demonstra că acestea ar face ceva în lupta împotriva extremismului și a terorismului, mai informeaza Tanjug.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.