STIRI | Metocul Georgian din Moscova, restituit integral Bisericii Ortodoxe

Uniunea georgienilor din Rusia ii felicită pe toți ortodocsii rusi si georgieni, pentru restituirea integrală a Bisericii Sfântului Mucenic Gheorghe, numita “A georgienilor” si, totodata, cunoscuta sub numele de Metocul Georgian.

În conformitate cu decizia Consiliului Local din Moscova, transferul clădirii va avea loc înainte de 1 iulie 2015, după o luptă care a durat peste douăzeci de ani.

Biserica georgiana din Moscova a fost ridicata inca din timpul regelui Vakhtang VI al Georgiei (1729), după ce acesta s-a retras în Rusia.

Până la sfârșitul anului 1920, aici se oficiau slujbe in limba georgiana. În 1930, biserica a fost închisa, clopotnița îndepărtata, biblioteca probabil furata.

Mai apoi, un colegiu tehnic a fost instalat în clădire. În 1993, prin eforturile diasporei georgiene din Rusia și ale Bisericii Ortodoxe, cea mai veche parte a clădirii a fost returnata Bisericii, dar si aceasta, recent, fusese ocupata de Colegiul Tehnic, până de curând.

In urma cu zece ani, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mucenic Gheorghe, din aceasta biserica, a fost restituita bisericii. Comunitatea speră că, odata cu predarea totala a clădirii, vor fi returnate si alte obiecte sfinte care se aflau acolo până la revoluție.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.