publicat în: Arhivă

Papa Francisc: Teoria Evolutiei si Teoria Big Bang-ului sunt adevarate, dar Dumnezeu ramane Creatorul

Teoriile Evoluției și Big Bang-ului sunt adevarate, iar Dumnezeu nu este “un magician cu o baghetă magică”, a declarat Papa Francisc.

Luand cuvantul la Academia Pontificală de Științe, Papa a făcut unele comentarii, despre care experții susțin că ar pune capăt “pseudo-teoriei” Creaționismului, informeaza The Independent.

Francisc a explicat că ambele teorii științifice nu sunt incompatibile cu existența unui Creator.

“Când citim despre Creație, în Geneza, riscam sa ne imaginam un Dumnezeu-magician, cu o baghetă magică, prin care sa fie în stare să facă totul. Dar, nu este asa”, a spus Francisc. El a adăugat: “El a creat ființele umane și le-a lasat sa se dezvolte conform legilor interne daruite fiecareia, astfel încât acestea să ajungă la împlinirea lor”.

Big Bang-ul, pe care astăzi il consideram a fi stat la originea lumii, nu contrazice intervenția Creatorului Divin ci, mai degrabă, o presupune.

“Evoluția în natură nu este incompatibilă cu noțiunea de creație, pentru că evoluția presupune crearea unor ființe care sa evolueze”.

Biserica Catolică a avut mult timp reputația de a fi anti-stiinta – cel mai faimos caz a fost acela când Galileo s-a confruntat cu Inchiziția și a fost nevoit să isi retraga “teoria eretica” prin care afirma ca Pământul se învârtea în jurul Soarelui. Dar, comentariile Papei Francisc se adapteaza mai mult activitatii Papei Pius al XII-lea, care a deschis ușa ideii de evoluție și a salutat în mod activ teoria Big Bang-ului, arata un articol semnat de Adam Withnall pentru The Independent.

În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a mers mai departe si a sugerat ca evoluția este “mai mult decât o ipoteză” și un “fapt dovedit în mod eficient”. Cu toate acestea, recent, Papa Benedict al XVI-lea și consilierii săi apropiați au aprobat aparent ideea unei proiectari inteligente care a stat la baza evolutiei, selecția naturală pe cont propriu nefiind suficientă pentru a explica complexitatea lumii.

În 2005, asociatul sau apropiat, Cardinalul Schoenborn, a scris un articol in care sustinea că “evoluția, în sensul unei origini comune, ar putea fi adevărata, dar evoluția în sensul neo-darwinian – ca proces nedirijat, neplanificat – nu este adevarata”, mai arata The Independent.

Giovanni Bignami, un profesor si presedinte al Institutului National de Astrofizica din Italia, declara pentru agenția de știri italiană Adnkronos: “declarația Papei este semnificativă. Noi suntem descendenții direcți ai Big Bang-ului, care a creat Universul. Evolutia a venit de la creație”.