STIRI | Catedrala localitatii natale a lui Gagarin, returnata Patriarhiei Moscovei

In urma cu o zi, Episcopul de Smolensk și Vyazemskij, Isidor, și guvernatorul regiunii Smolensk, Alexei Ostrovski, au semnat un acord privind transferarea Catedralei Buna Vestire a orașului Gagarin, catre Eparhia de Smolensk.

Acordul a fost semnat în incinta lacasului ortodox, acolo unde in prezent exista o sala amenajata ca muzeu istoric, dedicat primului zbor cu un echipaj in spatiu.

În discursul său, Episcopul Isidor a descris semnarea acestui acord, ca pe un eveniment important în viața orașului Gagarin. “Returnarea Catedralei Buna Vestire catre Biserica Ortodoxă Rusă, nu aduce atingere în niciun chip onoarei primului nostru cosmonaut, ilustrului Iuri Gagarin. Dimpotrivă, se subliniază importanța orașului în care s-a născut primul cosmonaut. Lacasul ortodox va deveni o podoaba a acestui oraș”.

Episcopul a asigurat publicul, că transformarea din muzeu istoric va avea loc treptat, fără grabă, în anul care vine.

Catedrala Buna Vestire din orașul Gagarin (înainte de 1968 – Gjatsk) este unul dintre cele mai mari lacasuri ortodoxe din regiunea Smolensk. Capacitatea sa este de aproximativ 4 000 de oameni. În timpul războiului, biserica a fost grav avariata, iar după renovare a fost predata Muzeului local de Istorie.

Demersul de retrocedare a catedralei a inceput inca de pe timpul Mitropolitului Kirill, acum Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii.

În 2015, catedrala va sărbători 115 ani.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.