STIRI Cipru | Presedintele Turciei isi continua politica agresiva. Grecia reactioneaza dur

Atena a reacționat cu furie la cuvintele Președintelui turc Recep Tayyip Erdogan (foto: cu sotia) legate de solutia a “două state” in problema Ciprului, acesta din urma sustinand ca Grecia nu si-ar “face datoria” ca putere garanta. Atena a numit comentariile drept “dezamăgitoare” și ca acestea, “pur și simplu, confirma persistența Ankarei în politica sa agresivă” asupra Ciprului, conform Neoskosmos.

Adresându-se in cadrul unei conferințe de presă comune, în partea de nord ocupată de turci a Nicosiei, cu liderul cipriot turc Dervis Eroglu, Erdogan s-a opus perspectivei unei soluționari bazate pe o federatie bicomunitara, bizonala.

La sosirea în partea ocupata din nordul insulei, Erdogan a declarat că Turcia “nu va permite ca ciprioții turci să fie incorporati în statul grec-cipriot ca o minoritate” și a făcut apel la Grecia și Marea Britanie să își intensifice eforturile pentru a ieși din impas, susținând că “problema Ciprului va fi rezolvată foarte rapid, în cazul în care Grecia își face datoria ca putere garanta, asa cum face Turcia”.

In plus, el a adăugat că Ankara ar permite redeschiderea unui fost seminar grec-ortodox in apropiere de Istanbul, dacă Atena va permite construirea de moschei tradiționale cu minarete in capitală și daca le va permite comunităților musulmane din Tracia, nordul Greciei, sa isi aleaga singure muftii.

Într-o declarație aspra, emisă ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului grec de Externe, Constantinos Koutras, l-a acuzat pe Erdogan ca a încercat să “echivaleze anumite obligații internaționale ale Greciei, cu povara grea a responsabilitatii Turciei în problema Ciprului”. Koutras a descris paralela ca “lipsită de temei legal si istoric și, astfel, punct de vedere politic, inacceptabila”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.