publicat în: Arhivă

STIRI Siria | Dezvaluiri: laptop-ul unui luptator tunisian ISIS, descoperit in Idlib

Laptop-ul unui luptător tunisian pentru ISIS a fost gasit in provincia siriana Idlib, continand date impresionante privind fabricarea de arme, informeaza Ansa.

Un articol recent publicat de Foreign Policy a declarat ca PC-ul a fost descoperit într-o clădire ocupată de rebelii sirieni din nordul Siriei, inca din luna ianuarie, în apropiere de granița cu Turcia.

Peste 146 GB de fișiere ascunse au fost descoperite în memoria laptopului, cu un total de 35347 de dosare cu materiale de propaganda, manuale de fabricare a bombelor și instrucțiuni de producere a armelor, inclusiv a armelor biologice.

Proprietarul computerului, un cetățean tunisian numit “Mohammed S.” se declara un jihadist “auto-didact”. Potrivit Foreign Policy, el a devenit membru ISIS după ce a studiat fizică și chimie la Universitatea din Tunisia.

2.400 de militanți tunisieni se luptă în Siria, majoritatea alaturi de ISIS, conform unei declaratii a ministrului de interne, Lofti Ben Jeddou. Guvernul este preocupat de faptul ca unii dintre acestia, profitand de haosul din Libia, s-ar putea întoarce ilegal în Tunisia.

Un plan de securitate a fost aprobat de către ministerul de interne, pentru a împiedica intoarcerea acestora, iar controalele la frontieră au fost imbunatatite, mai ales la trecerea Ras Jedir.