STIRI: Papa Francisc in Albania. Care ar fi scopul declarat al calatoriei?

La o intalnire cu presa, care a avut loc in urma cu o zi, directorul Biroului de Presă al Vaticanului, Rev. Federico Lombardi, a anunțat mai multe detalii legate de primul “voiaj apostolic” al Papei Francisc in Europa.

Călătoria Papei Francisc in Albania va fi cea de-a 4-a călătorie internaționala, și prima intr-o țară europeană, în afara Italiei.

Rev. Lombardi a spus ca, unul dintre motivele principale ale vizitei Papei in Albania, este acela de a onora martirii pentru credința, care au trăit în Albania, victime ale comunismului ateist. Albania, a remarcat acesta, a fost considerat primul stat ateu oficial, cu ateismul consacrat în mod oficial prin constituție.

Papa Francisc, odata intors din călătoria sa recentă în Coreea, a subliniat si el ca, un alt motiv al vizitei, ar fi intentia încurajarii coexistenței interreligioase. Albania, singura țară musulmană majoritară din Europa, ar putea oferi un mesaj de coexistență între diferite confesiuni și religii, celorlalte țări și regiuni ale lumii.

În informarea sa, Rev. Lombardi a subliniat, de asemenea, ca fiind semnificativ pentru voiaj si faptul ca Papa Ioan Paul al II-lea, în 1993, a fost primul Papă care a călătorit în Albania; în timpul călătoriei sale, acesta, “practic, restabilind ierarhia catolica” în țară, prin hirotonirea a patru episcopi, în Catedrala Scudari.

Maica Tereza, care a fost beatificata de Papa Ioan Paul al II-lea, a fost prezenta si ea în timpul vizitei în țara. “În Albania”, a spus Rev. Lombardi, “Maica Tereza este o eroină națională, și o prezenta de sfințenie creștina extraordinara”.

Deși Papa Francisc se va afla în Albania doar o singura zi, programul său va fi unul foarte incarcat. După întâlnirea cu Președintele și cu alte autorități civile, el va prezida o Messa (Liturghie catolica) solemnă în Piața Maica Tereza, în centrul Tiranei.

Papa Francisc se va întâlni, apoi, cu Episcopii națiunii, înainte de a merge la Universitatea Catolica din Tirana, pentru o întâlnire cu lideri ai diferitelor confesiuni creștine și comunități religioase din Albania.

Papa se va deplasa, ulterior, la Catedrala din Tirana, unde va celebra slujba Vecerniei, alaturi de preoți, calugari, seminariști și membri ai mișcărilor laice. Evenimentele zilei se vor încheia cu o vizita la copiii din Centrul Betania.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.