STIRI | Razboiul civil, din limbajul international, nu mai este deloc un razboi civil

Intalnire intre Mitropolitul Ilarion si oficiali ai Siriei

In urma cu o zi, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericești, s-a întâlnit cu Ministrul Dotarii și Cultelor, al Republicii Arabe a Siriei, Mohammed Abdul-Sattar Al Sayed, la resedinta din Biserica Maicii Domnului Ajutatoarea Tuturor Celor Necajiti. Au fost prezenți ambasadorul Siriei în Rusia, Riad Haddad, și mai mulți oficiali sirieni.

Referindu-se la relațiile frățești calde între Bisericile Ortodoxe din Rusia și Antiohia, președintele Departamentului a declarat ca urmărește “îndeaproape evoluția din Siria. Iubim poporul sirian și il ajutam. Am fost in Siria de mai multe ori și am văzut cu ochii mei cum oamenii de diferite tradiții religioase, musulmani și creștini din diferite Biserici, trăiau în pace și armonie în Siria. Din păcate, această armonie a fost distrusa, dupa ce tara a fost supusa unei agresiuni străine. Astăzi, aflam despre suferința creștinilor și a oamenilor de alte religii tradiționale din zonele ocupate de teroriști”.

“Ne dăm seama că, ceea ce se numește război civil în limbajul internațional, nu este deloc un război civil. Este, intocmai, o agresiune străină. Noi știm ce forțe încearcă să destabilizeze situația și am avertizat mereu că astfel de interferențe, nu numai în Siria, dar și in alte state din Orientul Mijlociu, vor naste probleme. Putem vedea cum evenimentele din așa-numita “Primăvară Arabă” s-au intins de la o țară la alta, dar aceasta “Primavara” nu face oamenii mai fericiți. Acțiunile comise de invadatorii străini, în numele democrației, nu le vor aduce nimic altceva oamenilor, decat suferinta”.

“Suntem deosebit de preocupați de soarta creștinilor din Orientul Mijlociu, care sunt nevoiti să paraseasca în masă locurile lor natale. Este vorba despre Irak, unde creștinii sunt supuși unui genocid intentionat în masă. Este vorba de Libia, Egipt și de părți ale Siriei, controlate acum de militanți.

In prezent, chiar și puterile occidentale au fost îngrozite de ceea ce s-a intamplat în Orientul Mijlociu, cu asistenta lor directă. Când militanții așa-numitului “Stat Islamic” au inceput sa captureze orașele, sa indeparteze oameni, sa ucida copii, chiar și Occidentul a inceput să se gândească asupra a ceea ce se întâmplă acolo și a ceea ce este de făcut mai departe. Știti, pozitia Bisericii Ortodoxe Ruse, la fel ca și cea a Statului Rus, nu s-a schimbat. De la bun început, a fost una consecventa, ferma și o poziție clară. Noi nu susținem o anumită forță politică în Siria, ci poporul sirian, și protestam împotriva altor țări care vor sa decida soarta Siriei și a poporul ei. Ne vom menține această poziție, în viitor”.

“Deplangem faptul ca, în timpul agresiunii, bisericile și mănăstirile creștine sunt atacate, iar locurile sfinte creștine sunt distruse. Suntem îngrijorați pentru viața celor doi mitropoliți care au disparut de un an și jumătate, soarta lor fiind încă necunoscuta. Suntem profund șocați de tragedia din Maalula și de răpirea maicilor din Manastirea Sfintei Tecla. Vă asigurăm, încă o dată, că Biserica Ortodoxă Rusă va continua să sprijine poporul sirian”.

“Recent, am primit o scrisoare alarmanta din partea Patriarhului Ioan al Antiohiei, la care am răspuns, desigur. Am strans peste un milion de dolari și am trimis acesti bani părții siriene. Ne mentinem colaborarea cu Ministerul pentru Situații de Urgență și cu Societatea Imperiala Palestiniană, în pregătirea convoaielor umanitare care merg în Siria în mod regulat”.

Ministrul Mohammed Abdul-Sattar Al Sayed, la rândul său, a transmis un mesaj de salut din partea Președintelui Siriei, Bashar Assad, Patriarhului Kirill, si l-a informat pe Mitropolitul Ilarion despre situația actuală din Siria și despre politica dusă de ministerul său.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.