publicat în: Arhivă

STIRI | Lumea se afla in pragul celui de-al treilea razboi mondial

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericesti, și-a exprimat îngrijorarea față de situația internațională actuală, susținând că lumea face ea insasi un pas catre un nou război mondial.

“Situația actuală amintește, din ce in ce mai mult, de perioada premergătoare Primului Război Mondial. Programele de știri s-au transformat în rezumate de știri din prima linie, în fiecare zi auzind despre mai multe victime. Intr-adevar, până acum conflictele au avut loc la nivel local, dar tari si blocuri politico-militare întregi au ajuns la o retorica militaristă”, a notat mitropolitul, într-un articol publicat în suplimentul săptămânal al Rossiiskaia Gazeta, de ieri.

Polarizarea a ajuns la un punct critic, spune autorul.

“Diferite țări creeaza și mențin, prin intermediul mass-mediei, o imagine a inamicului. Și, aceasta inseamna ca nu mai este decat un pas pana la o declarație de război la nivel mondial”, noteaza articol.

Ierarhul crede că principala lecție a ambelor războaie mondiale constă în faptul că ele nu au avut câștigători.

La cei o suta de ani de la Primul razboi Mondial, “in unele locuri se vor construi noi monumente ale eroilor, in altele se curăța cimitirele memoriale, in alte parti au loc festivitati. Dar, aniversarea războiului devine, cumva, si un motiv pentru regândirea rezultatelor sale la scară globală? Rezultatele celor două războaie mondiale ar fi o lecție pentru liderii la nivel mondial de care depinde inceputul celui de-al treilea”, a spus ierarhul.

Conform Mitropolitului Ilarion, astazi, părțile in impas au folosit deja accidentul aviatic din Ucraina, pentru acuzații reciproce, cu “declarații politice puternice și solicitand represalii și răzbunare”.

“La fel, acum 100 de ani, un foc al unui terorist sârb asupra moștenitorului austro-ungar la tron ​​a dus la război. Se părea că cele mai importante puteri mondiale asteptau aceasta împușcatura, pentru a începe sacrificarea la nivel mondial”, arata articolul.