STIRI Politica | Patriarhia Grec-Ortodoxa a Antiohiei acuza Occidentul

Declarație emisă de Patriarhia Grec-Ortodoxă a Antiohiei și a întregului Răsărit, Damasc, 30 iulie

“Int-un moment in care Orientul Mijlociu se confruntă cu devastarea, in timp ce creștinii și alții sunt deportați și uciși, în timp ce conflictul continuă în Siria și are loc asaltul împotriva Gaza, oficialii se exprima in numele catorva guverne occidentale si fac declarații publice și “studii”, ici și colo, în care se lamenteaza și se declara solidari cu creștinii din aceste locuri, descriind situația lor într-un mod care consolidează logica minoritarista.

Cu toate acestea, ceea ce este nou în aceste situații, este disponibilitatea recenta a guvernului francez de a-i găzdui pe creștinii irakieni și de a le acorda azil politic (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), și un studiu publicat de Ministerul Afacerilor Externe din Statele Unite, care descrie prezența creștinilor din Orientul Mijlociu ca o “umbra a ceea ce a fost înainte” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Patriarhia Grec-Ortodoxă a Antiohiei și a Intregului Răsărit ar dori să spuna că situația dramatică din Orient nu justifică faptele unora, care se folosesc de circumstanțele prezente, ca de un “cal troian”, pentru a goli Orientul crestin.

Noi credem ca, pentru ajutorarea orientalilor, creștinilor și musulmanilor, trebuie să eliminăm mai întâi terorismul în țările lor mama, și sa oprim alimentarea extremistilor si mișcărilor sectare, care, așa cum știe toată lumea, derivă din finanțarea lor de la statele și guvernele care le acorda sprijin moral, logistic și militar, prin alianțe internaționale neraportate.

Cel mai bun mod de a-i ajuta pe creștinii din orient și pe musulmani, ar fi pacea în regiune, prin soluții de dialog și politice, respingând în mod eficient tot ceea ce alimenteaza cauzele acestui extremism și existența lui, în mod similar, cea mai importanta este, cu siguranță, nedreptatea cu care se confruntă poporul palestinian și faptul de a face cunoscut in mod echitabil rolul activ al creștinilor orientali în viața țărilor lor, dincolo de statistici.

Tututor, le spunem că singurul loc pentru creștinii și musulmanii din această regiune, este țara lor; țările lor de origine, in care au trăit alături timp de secole, unde au stabilit un parteneriat puternic, cu o civilizație adevărată, care i-a furnizat Occidentului patrimoniul uman care l-a îmbogățit.

Noi, creștinii din aceste țări, nu acceptăm logica minoritarista impusă noua din străinătate și reafirmăm că suntem și vom rămâne loiali mesajului Evangheliei noastre, ca strămoșii noștri; părinții noștri au adus și au trimis acest mesaj de 2000 ani. Sămânța care ni s-a dat noua aici, în Orient, este pastrata, o vom creste și ii vom ramane credinciosi”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.