STIRI Nagorno-Karabah – Azerbaidjan | Lupte noi intre armeni si azeri. Rusia cheama la calm

Oficialii spun ca cel puțin 15 soldați au fost uciși, în cele mai grave ciocniri din ultimi ani ai disputatei enclave armene Nagorno-Karabah, din Azerbaidjan. Escaladarea bruscă a luptelor dintre trupele armene și armata Azerbaidjanului pentru teritoriu, a determinat Rusia să emită un apel urgent la calm.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan spune ca cel putin 12 oameni din trupele sale au fost uciși, în ultimele zile, patru in week-end, in luptele furioase din jurul Nagorno-Karabah.

Regiunea Nagorno-Karabah din Azerbaidjan și unele teritorii adiacente au fost sub controlul armatei din Armenia și al forțelor armene locale etnice, de la sfârșitul unui război separatist de șase ani, din 1994.

Ambele părți reclama impuscaturi frecvente și tentative de incursiuni de-a lungul liniei de încetare a focului, dar cel mai recent focar de luptă a fost cel mai rău din ultimii ani.

Conform Radio Vatican, observatorii au declarat că nu este foarte clar ce a stârnit cele mai recente ciocniri între fostele republici sovietice, Azerbaidjan și Armenia, ambele acuzandu-se reciproc ca ar fi fost agresate.

Ministerul de Externe al Rusiei și-a exprimat preocuparea fata de luptele și uciderile cauzate, spunând că “escaladarea conflictului este inacceptabilă” și a îndemnat părțile sa puna capăt luptelor.

Cu toate acestea, criticii pretind ca anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia ar fi contribuit la tensiuni, conform Radio Vatican.

Armenia, care depinde de Rusia pentru sprijin economic și militar, a salutat recent preluarea Crimeii, unii armeni sugerand că ar putea fi un model si pentru Nagorno-Karabah. Aceste pareri au înfuriat Azerbaidjanul, care, la fel ca Ucraina, s-a aliniat la Occident.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.