Erdogan castiga primele alegeri prezidentiale din istoria Turciei

Prim-ministrul turc și Președinte nou ales, Recep Tayyip Erdogan, a celebrat, in aceste zile, victoria sa, în Ankara, din 10 august 2014.

Recep Tayyip Erdogan si-a asigurat o victorie istorică în primele alegeri prezidențiale din Turcia, intarindu-si astfel rolul său de lider al națiunii, pentru următorii cinci ani.

Cu aproape toate voturile numărate, Erdogan a condus cu 52%, cu 13 puncte devansandu-l pe adversarul său principal, Ekmeleddin Ihsanoglu, un diplomat turc cu un profil intern scăzut, care a adunat 38,8% din buletinele de vot.

Alegerea marchează prima etapă a unui plan ambițios al lui Erdogan, de a transforma guvernul Turciei, într-unul condus de politicile prezidențiale, el însuși avand calitate de lider.

Erdogan vrea să asigure mai multă putere pentru președinție, dar adversarii se tem de regulile din ce in ce mai autoritare, conform unei analize VoR. Până în prezent, Președinția a fost în mare parte ceremoniala, dar acest lucru se va schimba, cu siguranta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.