Sfintii martiri Brancoveni: emisiune numismatica a Bancii Nationale a Romaniei

Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni este marcat şi de Banca Naţională a României. Instituţia a lansat în acest sens în circuitul numismatic două monede din aur şi din argint. Aversul celor două monede reprezintă Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti şi icoanele ocrotitorilor lăcaşului de cult. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Ierarh Nicolae, candela de deasupra mormântului voievodului Constantin Brâncoveanu aflat în Biserică şi valoarea nominală. Cea din argint 10 lei, iar cea din aur 100 lei. Reversul redă portretele Sfinţilor Martiri Brâncoveni aşa cum sunt reprezentate în tabloul votiv din Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Monedele sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice redactate în limbile română, engleză şi franceză.

„Este un moment deosebit pentru că ne aducem aminte istoria noastră, ne aducem aminte că avem de ce să fim mândri că suntem români. Nu avem poate o istorie la fel de bogată ca a altor ţări mari din Europa, dar istoria noastră ne arată că românii au avut demnitate de-a lungul existenţei poporului român pe aceste meleaguri. Şi un reprezentant al acestei demnităţi româneşti este Constantin Brâncoveanu care nu a acceptat să renunţe la credinţa strămoşească atunci când era ameninţat chiar cu moartea şi a preferat să moară decât să treacă la altă religie şi în modul acesta să devină un om laş. Banca Naţională, prin această emisiune, ne aduce aminte nouă românilor că avem înaintaşi de care avem de ce să fim mândri şi mai ales avem ce să învăţăm de la ei”, a declarat pentru TRINITAS TV Mugur Şteţ, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Punerea în circulaţie în scop numismatic a acestor monede din aur şi argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României – informeaza patriarhia Romana.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.