STIRI din CIPRU – POLITICA: Primele funeralii ale unui grec disparut, in partea ocupata a Ciprului

Sambata, în Biserica Ayia Triada Gialousas, din peninsula Karpas din nordul Ciprului – ocupat de turci – au avut loc funeraliile lui Yiannakis Liasis. Este pentru prima dată când o persoană greco-cipriota dispărută a putut fi înmormântata în partea de nord a insulei, pe care Turcia o ocupă dupa invazia din 1974.

Până în prezent, au fost găsite și identificate ramasitele pamantesti a 404 persoane greco-cipriote dispărute. Dintre acestea, 331 aparțin unor persoane care au fost enumerate ca disparute in timpul invaziei turcești din 1974 (dintr-o listă de 1619), 64 unor persoane care au fost ucise sau decedate, 9 unor persoane dispărute ucise în timpul revoltelor din 1963-1964.

Președintele cipriot Nicos Anastasiades și liderul cipriot turc Dervis Eroglu au convenit, în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 7 iulie, sa viziteze împreuna laboratorul antropologic al Comisiei pentru Persoane Dispărute (CMP), in 24 iulie, înainte de întâlnirea lor oficiala din aceeași zi.

CMP a descoperit, de asemenea, și a identificat ramasitele pamantesti a 125 de persoane turco-cipriote din cele 502 persoane raportate ca dispărute. Dintre acestea, 229 se referă la perioada 1963-1964 și 273 la anul 1974. Directorul Aparatului Președintelui Republicii, Panayiotis Antoniou, a spus că alte 36 de cazuri au fost raportate la CMP, la o dată ulterioară, din care 2 cu referire la anul 1974.

Cifrele arată că s-au înregistrat progrese bune în ultimii ani, în ceea ce privește localizarea și identificarea persoanelor dispărute, a declarat Antoniou, citat de publicatia Greek Reporter, adăugând, însă, că mai sunt încă multe de făcut.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.