Wednesday 23 july 2014

MH17 – Avion prabusit in Ucraina | Malaezia rupe tacerea si rezolva problemele cu rebelii, sub stres occidental

Asemeni liderilor occidentali, guvernul de la Kuala Lumpur a avut tendința să dea vina pe separatiști, și chiar pe Moscova, pentru doborârea, în estul Ucrainei, a avionului aparținând Malaezia Airlines. Deși această abordare a atras critici, totul a devenit mai clar, după ce Malaezia a primit cutiile negre, de la rebelii care au fost de acord și cu repatrierea trupurilor victimelor, precizeaza VoR.

Primul-Ministrul malaezian, Najib Razak (foto), a anunțat, la scurt timp după miezul nopții, că guvernul său a fost de acord cu eliberarea rămășițelor pământești ale celor aproape 300 de victime ale zborului MH17.

Najib, care se folosește de intermediari în relația cu liderul rebelilor Alexander Borodai (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), a fost o figură cheie în intermedierea acordului, după cum specifică două surse din Malaezia, cu cunoștințe directe asupra negocierilor, informează VoR.

Discuțiile au fost ținute în secret, Najib aducând doar o mână de apropiați ai săi, în cadrul acestora.

“Conversația nu a fost inițiată de către Malaezia, însă a fost un proiect al Primului Ministru”, a declarat una din surse.

“El a fost pionul principal și a păstrat totul într-un cerc foarte, foarte, foarte restrâns, chiar și unii dintre cei mai apropiați consilieri ai săi, nefăcând parte din acest cerc.”

Acordul a fost că Malaezia va primi cutiile negre cu înregistrările de voce și de date, ale aeronavei, care au fost în mâinile rebelilor după recuperarea lor de la locul accidentului, din apropierea graniței cu Rusia.

Rămășițele pământești ale victimelor vor fi mutate de pe teritoriul controlat de separatiști, astfel încât anchetatorii internaționali să poată efectua, în condiții de siguranță, testele ADN și să returneze trupurile, familiilor îndoliate.

Intermediarii – pe care sursele au refuzat să îi identifice – au facilitat cel puțin o discuție telefonică între Najib și Borodai, prin intermediul unui translator.

Malaezia a cerut trei lucruri de la separatiști: repatrierea rămășițelor, predarea cutiilor negre și asigurarea accesului anchetatorilor, în condiții de siguranță, la locul accidentului.

Oamenii lui Borodai au cerut un document semnat, de recunoaștere a faptului că cutiile negre nu au fost falsificate, a spus cea de-a doua sursă. De asemenea, aceștia au insistat pe predarea cutiilor negre malaezienilor, întrucât nu au vrut ca dispozitivele să ajungă în mâinile guvernului ucrainean.

Înregistrările de voce și de date sunt cruciale pentru anchetatori, pentru a determina exact ce anume a dus la doborârea avionului care a zburat peste estul Ucrainei, joi, în drumul de la Amsterdam către Kuala Lumpur.

Autoritățile DPR (autoproclamata Republica a Poporului Donetsk) și-au exprimat, în week-end, indignarea, pentru cât de mult timp le-a luat anchetatorilor internaționali, până să ajungă la locul faptei. “I-am invitat de 3 zile, dar până acum nimeni nu a venit, în afară de patru experți din Ucraina” – a declarat, duminică, un purtător de cuvânt al DPR.

Ca urmare a negocierilor, recent numitul ministru al Transporturilor, Liow Tiong Lai, și alți reprezentanți ai companiei aeriene și ai guvernului, au zburat la Kiev, în week-end.

La un consens s-a ajuns luni, iar Najib a rupt tăcerea, spunând unui mic grup de oficiali că s-a ajuns la un acord, a spus prima sursă.

O conferință de presă, programată pentru orele 17:30, a fost brusc anulată. La orele 22:00 însă, Najib i-a adunat, la reședința sa, pe consilierii săi și oficialii de presă, pentru informare.

Anunțul a fost făcut public, abia după miezul nopții. Începând de marți dimineață, cutiile negre sunt în posesia Malaeziei și un tren transportă trupurile victimelor, de pe teritoriul controlat de separatiști.

Incluzând echipajul format din 15 persoane, 43 de malaezieni au fost uciși în avion, și, înainte ca acordul să fie făcut public, unii dintre consilierii lui Najib l-au îndemnat pe acesta să facă o declarație puternică, menționând că și lideri ai SUA, Australia și Marea Britanie și-au exprimat indignarea.

Malaezienii s-au revoltat în special din pricina tratamentului aplicat rămășițelor pământești, întrucât în credința musulmană, urmată de majoritatea malaezienilor, înmormântările trebuie să aibă loc în termen de 48 de ore de la deces.

“A fost o presiune tot mai mare pe Primul Ministru, reflectată, în parte, de această furie internă”, a spus prima sursă. “Ei au simțit nevoia unei declarații solide a Primului Ministru, care să abordeze aceste preocupări.” Dar Najib a așteptat. Oficialii din Malaezia au cultivat cu grijă neutralitatea față de puterile occidentale, aceasta fiind și cheia încheierii acorului.

“În ultimele zile, au fost momente în care am dorit să exprim furia și durerea pe care oamenii din Malaezia o simt”, a declarat Najib marți, când a rupt, în cele din urmă, tăcerea. “Dar, uneori trebuie să lucrăm în liniște, pentru a obține un rezultat mai bun.”

Najib însuși s-a arătat adept al moderației, ca fondator al Global Movement of Moderates, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, din 2010.

“Asta-i poziția guvernului malaezian. Prioritatea noastră nu este implicarea politică.”, a declarat un oficial guvernamental, care a vorbit, cu condiția anonimatului.

În timp ce președintele Barack Obama a acuzat Rusia de susținere și înarmare a rebelilor acuzați de Occident de doborârea avionului, Malaezia a păstrat canale deschise, atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, în cele din urmă reușind să aibă acces direct la liderul separatist Borodai.

“Această atitudine ajută cu siguranță, Malaezia fiind văzută ca parte neutră în conflictul în curs de desfășurare din Ucraina”, a declarat Alan Chong, profesor asociat la Școala Rajaratnam, de Studii Internaționale, din Singapore, mai specifică VoR.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile