STIRI Irak | De ce tace lumea? Au smuls si au distrus medicamentele, din mainile copiilor mici

“Unde este respectul pentru drepturile creștinilor?” – s-a intrebat Episcopul auxiliar de Bagdad, Shlemon Warduni, la Radio Vatican.

“Trebuie să întrebăm lumea: De ce tace? De ce nu vorbeste? Nu mai există drepturile omului? Și, dacă acestea există, unde sunt ele? Sunt multe, multe cazuri care ar trebui să trezească conștiința întregii lumi: unde este Europa? Unde este America?”

Nu exista odihnă sau refugiu in fata militanților Statului Islamic, pentru minoritățile din Irak, pe fondul tăcerii Vestului. Jihadiștii ISIS au lansat un atac cu mortiere împotriva satului Tilkif, miercuri, într-o încercare de a lovi unul dintre orașele din Câmpia Ninive – nordul Irakului – unde familiile care au fugit din Mosul isi gasisera refugiu.

Preotul catolic caldeean Paul Thabit Mekko a spus, pentru Agenția Fides: “Atacul a pornit dintr-un sat controlat de jihadiști, dar a fost respins de către trupele kurde Peshmerga. În panica de noapte, zeci de familii creștine au fugit la Dohuk, dar soldații kurzi, care se aflau intr-un punct de control, le-au spus că situația este sub control și ca se pot intoarce”.

Atacul demonstreaza că militanții Statului islamic avanseaza, cu scopul de a extinde controlul asupra Câmpiei Ninive. Cu toate acestea, el subliniaza, de asemenea, determinarea kurzilor de a-i opri. Militia kurda Peshmerga a respins, de asemenea, atacurile ISIS asupra altor sate din jurul zonei majoritar creștine Qaraqosh. Aceste sate suferă, insa, din lipsa de electricitate, apă și medicamente. Ele erau conectate la rețeaua electrică din Mosul și la o conducta de apă din Salamiya, dar ISIS le-a tăiat legatura.

Marți, liderii comunităților creștine din Irak, catolică și ortodoxă, s-au întâlnit în Erbil (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), apeland la oamenii din întreaga lume să rupă tăcerea vizavi de purificarea etnică a creștinor, yezedi și minorităților shabak din nordul Irakului.

“Ne confruntăm cu această situație. Patriarhul și episcopii se află acum în nord și incercam sa facem fata acestei situatii foarte, foarte grave”, a declarat Episcopul auxiliar Warduni, conform Radio Vatican.

“Ne întrebăm, cum de se întâmplă asta? Aceste lucruri, împotriva demnității umane? Împotriva lui Dumnezeu, împotriva omenirii… “Acesti oameni distrug medicamentele din mâinile copiilor, copiilor mici și le arunca la pământ…”.

“În această dimineață, ne-am dus la Președintele Kurdistanului și ne-a făcut mari promisiuni. El a spus: ori plecăm cu toții, ori mergem împreună, ori vom rămâne, dar toate împreună. Trebuie să oprim acești oameni, care sunt de neconceput, pentru că le fac lucruri teribile oamenilor, copiilor, persoanelor în vârstă, bolnavilor…”. El a asigurat protecție pentru creștini”.

Prelatul adaugă că tăcerea Occidentului este agravată de zvonurile conform carora, peste 2000 de militanți din trupele ISIS “sunt mercenari din Europa și SUA”. Partidele politice creștine au mers la biroul ONU din Ankawa, pentru a cere comunității internaționale protejarea creștinilor irakieni.

Mai mult de 1,2 milioane de oameni au fugit din casele lor, în ultima lună. În timp ce violența și instabilitatea continuă să se răspândească, temperaturile de vară ajung la 45°C, asa incat persoanele strămutate au nevoie urgentă de ajutor. Mai mult decât atât, există mai mult de 225.000 de refugiați din Siria, deja, în nordul Irakului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.