publicat în: Arhivă

Madrid: celula de recrutare a jihadistilor, in Spania

Poliția spaniolă a distrus o ​​celulă de recrutare jihadista din Madrid, arestand nouă suspecți și perchezitionand 12 locuinte, conform unei declaratii facute ieri de Ministerul de Interne.

Suspecții sunt acuzați că au recrutat luptători pentru “Statul Islamic din Irak și Levant” (ISIS), care a cucerit deja mai multe orașe irakiene și avansează spre Bagdad, în încercarea de a instala un califat islamic în tara și intr-o parte a Siriei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Poliția l-a prins pe liderul celulei, în vârstă de 47 de ani, marocanul Lahcen Ikassriem, un rezident din cartierul Concepcion din Madrid, care este căsătorit și are o fiică. Poliția a confiscat mai multe date din calculatorul acestuia, după perchezionarea locuintei și a unei pivnițe, conform agentiei Ansa.

Cei arestați sunt de naționalitate spaniolă și marocană, plus un argentinian convertit la Islam.

Unul dintre membrii celulei, este chiar fratele lui Mohamed Al-Falah, cel care a efectuat, in 11 martie 2004, atentatele din Madrid cu bombă și care s-a sinucis după ce a fugit din Irak.

Celula opera ca parte a unei rețele cu filiale în Franța, Irak, Maroc, Siria, Turcia, și Tunisia, a precizat si ziarul El Mondo.

De la începutul anului, Spania a arestat 19 persoane suspectate de recrutarea jihadiștilor pentru lupta în Irak, Libia, Mali și Siria, în timp ce alte trei persoane au fost arestate în Maroc de către forțele de securitate locale.

Aproximativ 50 de jihadiști spanioli se lupta cu forțele Președintelui Bashar al-Assad în Siria (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informatii, citate de presa locală.

Poliția a mai arestat, pe 30 mai, 6 persoane, în Melilla, o enclava a Spaniei în Maroc, acestea fiind suspectate ca ar fi trimis 26 de combatanți – 24 de marocani și doi spanioli – in MUJAO, un grup terorist cu legături al-Qaeda, care operează în regiunea Sahel. Melilla, a cărei populație este 40% musulmana, a devenit unul dintre principalele centre de recrutare ale ISIS, din Maghreb, au declarat surse din poliție.