50 000 de asirieni fug din cauza luptelor din Irak

Aproape toata populația Qaraqosh, adica 50.000 de asirieni, au fugit din oras, pe fondul luptelor între ISIS și kurzi.

Arhiepiscopul sirian catolic Mar Youhana Boutros Moshe a încercat să negocieze cu ISIS și kurzii, pentru a-i convinge să părăsească orașul, dar negocierile au eșuat. ISIS și “triburile revoluționare” (sunnite) erau hotarate sa ia cu asalt orașul.

Conform Episcopului Yousif Habash, al Bisericii Ortodoxe Siriace din New Jersey, Qaraqosh (cunoscut si sub numele de Baghdede) este acum aproape complet abandonat. O sursă raporta pentru AINA ca populația a fugit in Arbel, Dohuk, Alqosh, Tel Kepe, Telsqop și Ankawa.

Manastirile si bisericile sunt pline de refugiați creștini, strămutați din Baghdede. Există o nevoie urgentă de hrană, apă, ajutor medical și pături.

Forțele kurzilor și ISIS au folosit, reciproc, mortiere. Kurzii s-au poziționat pe partea de est a Qaraqosh, ISIS și “triburile revoluționare” staționeaza in vest și partea de sud, în apropiere de satele Tawajna și Qurtaba-Arab și la sud de Balawat.

ISIS le daduse forțelor kurde un ultimatum să părăsească orasul. Orasul este cunoscut sub trei nume: Baghdede în asiriana, Hamdaniya în arabă și Qaraqosh în turcă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.