Ierusalim: 11 osuare vechi din perioada celui de-Al Doilea Templu, descoperite in mainile hotilor

Autoritatea Israeliana de Antichități (IAA) a capturat un grup de hoti, care încercau sa vândă unsprezece osuare furate dintr-un mormânt din Ierusalim. IAA a emis, ieri, un comunicat de presă privind arestarea acestora.

Suspectii au fost reținuți în cadrul unei operațiuni comune, de catre inspectorii Unității IAA pentru Prevenirea Jefuirii Antichităților si detectivii si gardienii sectiei de poliție Shefet din Ierusalim. Ei au fost prinși în timp ce aveau in posesia lor 11 osuare decorate, din piatra – vechi racle, sicrie, pe care populația evreiască le folosea pentru înmormântare, în perioada celui de-Al Doilea Templu, în urmă cu 2000 de ani. Unele dintre osuare conțineau încă rămășițe pamantesti ale decedatilor.

Mai multe gravuri superficiale, gravate în trecut cu ajutorul unui cutit (penita) ascuțit, au fost descoperite pe pereții a două dintre osuarele confiscate. O gravura indica numele celui decedat, “Ralfin”. Conform Dr. Eitan Klein, director adjunct al Unității pentru Prevenirea Jefuirii Antichităților, care a examinat osuarele, “este pentru prima dată cand acest nume apare pe un osuar din Țara lui Israel”. Pe un alt osuar, se afla o inscripție în limba greacă, greu de descifrat, iar dedesubt numele “Yo’azar”, un nume nume evreiesc comun în perioada celui de-Al Doilea Templu

Unele dintre osuare au fost gravate cu inscripții în ebraică.

Conform Dr. Eitan Klein, “acestea sunt descoperiri singulare. Inscripțiile de pe osuare oferindu-ne personaje și nume suplimentare din rândul populației evreiești din perioada celui de -Al Doilea Templu, iar motivele care împodobesc osuarele vor completa cunoștințele noastre, cu noi informații despre lumea artei evreiești din această perioadă”.

Dr. Klein a mai declarat: “Nu există nicio îndoială că osuarele au fost furate recent dintr-o pestera mortuara din Ierusalim.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.