Halal in Europa. Italia catolica se va supune legii Sharia, pentru bani?

“Sistemul financiar islamic și de capital este gata sa scoata Europa din criză” și “Italia, în special”, atâta timp cât țările vor urma standardele alimentare Halal în producție, logistică și comercializare”, in concordanta cu preceptele legii islamice Sharia, legi care stabilesc ceea ce este permis sau interzis pentru un musulman. Acesta este mesajul Consiliului Mondial al Alimentatiei Halal (WHFC), care a avut loc la Roma, in perioada 26-30 martie.

Evenimentul, organizat de secțiunea italiană a Autorității Internationale Halal (HIA), singurul organism recunoscut de certificare a calității produselor conform standardelor islamice, a reunit reprezentanți ai celor 57 de state islamice ale Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI), pentru prima dată în Italia.

“Suntem dispuși să investim în Italia, care vrem să devina o piata de lansare Halal în Marea Mediterană”, a explicat seicul saudit, Fahah Alared, membru al Comitetului de islamizare a Băncilor.

Produsele Halal sunt o valoare pe piața mondială – “13.000 de miliarde pe an, în creștere cu 15% în fiecare an, ajungând la două miliarde de musulmani”, a adaugat el.

“Am semnat un acord-protocol cu Agenția Guvernamentala a Malaeziei, pentru dezvoltarea pieței Halal (și) pentru crearea Italia Hub Halal”.

În acest fel, “Malaezia, cea mai mare piață Halal din lume, va pune experienta sa la dispoziția Italiei, care va deveni cel mai important hub Halal din Europa, in randul țărilor mediteraneene, Asia de Sud-Est, Balcani și, evident, Europa”, a adaugat seicul, citat de Agentia italiana Ansa. Dezvoltarea ar trebui să se bazeze pe “finanțare islamica, interzicand dobanda, care ar fi un păcat capital, prin intermediul unor parteneriate de capital și achiziționarea de acțiuni ale companiei.

Sectoarele interesate variază de la produse alimentare la haine, de la turism la medicamente, de la cosmetice la tratamente corporale. Printre cele 270 de companii italiene, care sunt deja certificate Halal, mulți au văzut “crescand producția, pana la punctul de a nu mai fi capabila să țină pasul cu comenzile venite din sud-estul Asiei, Malaezia, Indonezia, Arabia Saudită”, conform lui Alared. Aceste companii ar urma sa se intalneasca cu seicii care doresc să deschidă noi sucursale și să angajeze personal”.

“Suntem gata să investim și în infrastructură, dar Italia trebuie să ne garanteze recunoașterea oficială a pieței Halal, acordand certificare obligatorie companiilor care sunt interesate”.

Standardele Halal in domeniul alimentatiei, reprezinta o lista de alimente permise de religia musulmana. Este foarte important pentru crestini de stiut ca, spre exemplu, in cazul carnii de consum Halal, aceasta obligatoriu provine de la animale sacrificate de barbati maturi sau/si preoti musulmani, care invoca anumite rugaciuni, respectand un ritual strict de sacrificare musulman.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.