Alegere grea pentru Mitropolitul militar ucrainean. Binecuvantarea soldatilor ucraineni

Mitropolitul Avhustyn de Bila Tserkva și Bohuslav, președinte al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), în cooperare cu Forțele Armate și alte formațiuni militare ale Ucrainei, a inițiat o întâlnire de urgență a Consiliului Comandamentului Militar cu Consiliul pe Probleme de Îngrijire Pastorală, al Ministerului Apărării.

Mitropolitul a inițiat o întâlnire de urgență a comandanților militari, cu Consiliul pentru Probleme Pastorale, al Ministerului Apărării al Ucrainei, astfel încât “oamenii în uniformă și cei din Ministerul Apărării și Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, sa auda cuvântul preotilor și sa primeasca binecuvântare din partea Bisericii, ai cărei membri slujesc în armata ucraineană”.

Șeful capelan al Bisericii a spus: ” Ca mitropolit militar, este de datoria si convingerea mea sa binecuvântez, fără echivoc, trupele noastre, in apararea patriei. Eu, ca episcop, un episcop ortodox – al unei Biserici, de o singura credința cu rușii – nu as putea binecuvanta soldații ucraineni să renunțe la armele lor, ca să nu mai vorbim sa-si lase conaționalii lor. Există o frontiera de stat, pe care Federația Rusă o recunoaște, există documente interguvernamentale, privind inviolabilitatea ei și, prin urmare, nu poate exista nicio îndoială că soldatul ucrainean trebuie să-si păstreze acest jurământ”.

Conform mitropolitului, în “aceste condiții dificile, soldatul ucrainean se simte bine duhovniceste. Dar, cum pot soldații și ofițerii ruși sa asculte ordinele? Eu nu-i invidiez pe preoții de cealalta parte, frații noștri în credință”.

Ierarhul speră că nu va exista un prim foc – acesta ar conduce, in mod inevitabil, la vărsare de sânge.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.