Crestinii, alarmati ca Hagia Sophia din Istanbul va deveni moschee

Lumea creștină este alarmata de posibilitatea, vehiculata în mass-media locală, ca Premierul turc islamist, Recep Tayyip Erdogan, sa converteasca vechea Catedrala Hagia Sophia, din Istanbul – un simbol al Creștinismului Ortodox, care este în prezent muzeu – în moschee, in lunile următoare.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a reiterat opoziția fermă in fata unui astfel de plan, conform jurnalului Radikal.

“Ne vom opune acestui lucru, după cum o vor face toți creștinii ortodocsi, catolici sau protestanti”, a spus el, in cadrul unei întâlniri cu cadre din invatamant, care a avut loc în ajunul Sinaxei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoe). “Bazilica Sfânta Sofia a fost construita, ca marturisire a credinței creștine și, dacă este să fie returnata unui cult, atunci el nu poate fi oricare, ci exact credinta creștină”, l-a citat Asia News pe Patriarh.

Intr-un moment in care guvernul său se confruntă cu un scandal legat de corupție, care implică figuri cheie din propriul regim islamic, Erdogan trage sperante ca ar putea recastiga aprobarea publică pentru transformarea Hagia Sophia în moschee, odata cu aniversarea cuceririi otomane a Constantinopolului (1453), care are loc în luna mai, conform Radikal.

Marea bazilica bizantină a devenit moschee, odata cu cucerirea otomană, iar în 1934 ea a fost transformata in muzeu – atragand milioane de vizitatori anual – de către Mustafa Kemal Ataturk, care a fondat moderna si seculara Republica Turcia, în 1923. Grupurile islamice, in ultimele săptămâni, au trecut la ofensiva de a vedea Hagia Sophia întoarsa la statut de moschee, intr-un an electoral cheie pentru Erdogan, cu alegeri administrative, prezidențiale și legislative in fata.

Desi, in trecut, Erdogan ii cerea lumii sa “lase în pace Hagia Sophia”, climatul politic s-a schimbat, acum, conform Ansa.

Doua alte lacasuri crestine din Turcia, au fost transformate deja în moschee (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Guvernul grec adaugase recent, ca se opune presiunii crescânde de a converti si Hagia Sophia din Istanbul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.