Egipt: Verdict socant. Sute de islamisti pro-Morsi condamnati la moarte

Aproximativ 700 de susținători ai Președintelui egiptean demis Mohamed Morsi, printre care si coordonatorul suprem al mișcării Frăției Musulmane, sunt asteptati astazi, marti 25 martie 2014, in fata tribunalului, la doar o zi după ce alti 529 de co-inculpați au fost condamnați la moarte.

Procesul a mai mult de 1200 de islamiști din sudul provinciei Minya, vine pe fondul unei represiuni zdrobitoare a suporterilor lui Morsi, dupa răsturnarea acestuia de catre armata, in iulie anul trecut.

Aceștia sunt acuzați de uciderea a doi polițiști și pentru revoltele din 14 august, după ce poliția a ucis sute de protestatari în timp ce dispersa două tabere din Cairo.

Luni, cea mai mare condamnare la moarte în masă din istoria modernă a Egiptului, a venit după doar două audieri și a atras critici din partea gruparilor pentru drepturile omului, din Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Experții juridici au spus, insa, că verdictul șocant va fi probabil răsturnat in recurs, deoarece instanța a grăbit procesul fără a urma procedurile necesare. Conform radioului Vocea Rusiei, Washingtonul și Uniunea Europeană și-au exprimat îngrijorarea și s-au îndoit de corectitudinea procedurilor legate de atât de mulți inculpați si efectuate in doar două zile.

Dintre cei 529 de condamnati, de luni, numai 153 sunt arestati. Ceilalti au avut parte de o judecata în absența lor și au dreptul la o nouă procedură de judecată în cazul în care se predau. Alti 17 inculpați au fost achitați.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.