Buna Vestire si – Ziua de Independenta a Greciei

Enciclica Arhiepiscopului Demetrios, la sărbătoarea Bunei Vestiri și a Zilei Independentei Greciei (Arhiepiscopia Grec-Ortodoxa a Americii)

Iubiți frați și surori în Hristos,

Astăzi, celebram sărbătoarea Bunei Vestiri, coroana mântuirii noastre și restaurarea umana finala, descoperirea tainei, care este din veșnicie. Ne închinăm si multumim Fiului lui Dumnezeu, Care a devenit Fiul Fecioarei. Ne alăturăm Arhanghelului Gavriil și oștilor cerești, în cinstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria. În mijlocul acestei perioade a Postului Mare, solemn și sfânt, ne bucurăm de această manifestare a Harului lui Dumnezeu, pentru eliberarea noastră din rău și vinovatie.

Închinarea și lauda noastră la Dumnezeu, sunt răspunsul nostru la un eveniment cu adevărat minunat, la fel cum a fost răspunsul Maicii Domnului. În urma aparitiei Arhanghelului și Bunei Vestiri a intruparii lui Hristos, Fecioara Maria s-a dus in casa lui Zaharia și a Elisabetei. Când a intrat în casă, Elisabeta a exclamat: “Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău!” (Luca 01:42). Reflectând comuniunea ei cu Dumnezeu și puterea prezenței și milei Sale, Maria a spus, “Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui. Şi mila Lui în neam şi în neam spre cei ce se tem de El.” (Luca 1:46-50).

Prin această ofranda frumoasă a credintei, Maica Domnului a afirmat revelația adevăratei naturi a vieții în legătură cu Dumnezeu. Mila va fi din abundenta. Mila va veni la cei care sunt umili înaintea lui Dumnezeu. Ca și în cazul Maicii Domnului, ascultarea noastră il face pe Dumnezeu sa umple viețile cu milă și har.

Frumoasa marturisire a Maicii Domnului, ne este îndrumatoare, ca creștini ortodocși, ca noi și noi sa sărbătorim această revelație a harului și milei și sa marturisim asemenea ei. Dupa cum lauda și bucuria Maicii Domnului a venit din adâncul ființei sale, comuniunea noastră cu Dumnezeu ar trebui să ne conducă la a inchinarea noastra inaintea Sa. În plus, viața noastră trebuie să se concentreze pe căutarea voii lui Dumnezeu, trăind în conformitate cu adevărul Evangheliei și dezvăluind imensitatea milei Lui în tot ceea ce facem.

Tot in aceasta zi, serbam Ziua Independenței Greciei și lupta vitejilor nostri stramosi dragi, pentru obținerea libertatii și pastrarea ei pentru generațiile viitoare. Desigur, cauza eroica din 1821 a fost legata de sărbătoarea Bunei Vestiri, o sărbătoare care dezvăluie puterea credinței și încrederii în mila și harul lui Dumnezeu. În același timp, celebrarea noastra afirmă puterea extraordinară și relația dintre credinta noastra ortodoxa și mostenirea elena. După cum s-a afirmat în acea zi, credința în Dumnezeu și dorința de a I se închina în mod deschis și liber, i-au încurajat pe mulți să se implice în această luptă epică. În plus, credința a generat o conștientizare a faptului că viața sub dominația otomană opresiva nu era ceea ce trebuia să fie. Împărăția lui Dumnezeu era a dreptatii și milei, a liberului arbitru și bunătatii, a iubirii și speranței. Cu această viziune și cu convingerea profundă că Dumnezeu le va binecuvânta sacrificiul și eforturile, oamenii din Grecia au început lupta lor pentru independență. Încrezându-se în Dumnezeu, ei știau că, chiar dacă moartea va veni mai devreme, libertatea va fi castigata, făgăduințele Sale divine vor fi îndeplinite, iar ei vor fi binecuvântați cu libertate completă și veșnică.

Astăzi, avem ocazia unică și binecuvântata, de a sărbători descoperirea miraculoasă a lui Dumnezeu în Buna Vestire a Maicii Domnului, împreună cu lupta eroică a înaintașilor noștri eleni. Din punct de vedere istoric și în comemorarea noastră, aceste două evenimente sunt legate prin comuniunea cu Dumnezeu, adevărul și viziunea asupra vietii, asa cum El a creat-o să fie, și o încredere neclintită în promisiunile Lui.

Să ne unim în această zi și sa lăsam sufletele noastre sa-L măreasca pe Domnul, si sufletele noastre sa se bucure de Dumnezeu, Mântuitorul nostru, pentru lucrurile mari pe care le-a făcut pentru noi. Fie ca toate slujbele si ritualurile noastre din această zi, sa marturiseasca lumii numele Său sfânt și îndurarea Sa cea mare, care se intinde, fără limite, de la generație la generație.

Cu dragoste părintească în Hristos ,

† DEMETRIOS

Arhiepiscop de America

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.