publicat în: Arhivă

PS Emilian Lovisteanul a sfintit pictura si catapeteasma noului paraclis al Manastirii Malaia (foto)

Ieri, in Duminica a IV-a din Postul Mare, „a Sfântului Ioan Scărarul”, 31 martie 2014, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a vizitat tânăra obşte monahală a Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci”, din comuna Mălaia, judeţul Vâlcea.

Bucuria duhovnicească a fost îndoită, prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de sfinţire a picturii şi catapetesmei noului paraclis cu hramul „Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul”, construit în corpul de chilii al mănăstirii.

Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a paraclisului au fost oficiate, în sobor de preoţi şi diaconi, de către Preasfinţitul Episcop Emilian Lovişteanul.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Ghelasie Marian Anca, pe seama Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” – Gruiul Lupului, comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea.

Cu aceasta ocazie, Preasfinţitul Părinte Emilian ne-a spus: „Din viaţa şi învăţătura Sfântului Ioan Scărarul şi din scrierile Sfinţilor Părinţi, învăţăm să urcăm pe treptele creştine şi să împlinim voia lui Dumnezeu, fie că suntem în mănăstiri sau în comunităţile parohiale. Totodată, este bine să luptăm cu ispitele şi cu păcatele care ne cuprind de multe ori viaţa pământească, pentru a ieşi biruitori din această luptă. Însă, pentru a birui păcatul şi ispitele, ne trebuie multă credinţă, răbdare şi multă dragoste, dar mai ales ajutorul lui Dumnezeu”.

Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de maici din obştea mănăstirii, în frunte cu maica stareţă Ioana Roznov.

La sărbătoarea Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Mălaia, au luat parte Părintele protosinghel Macarie Roman, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” – Gruiul Lupului și pelerini din eparhie, dar şi din ţară.

Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificaţie la stânga de la Brezoi spre Voineasa (DJ 7A), în comuna Mălaia, pe frumoasa şi pitoreasca Vale a Lotrului, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de maici, cu Hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul”, a fost pusă la data de 12 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii mănăstirii sunt Preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu Frank Timiş. Ansamblul mănăstiresc de la Mălaia cuprinde biserica mare şi un corp zidit pe două nivele, cu un paraclis şi 25 de chilii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu pridvor, având lungimea de 37 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de constructori a fost formată din vieţuitori ai Mănăstirilor „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Gruiul Lupului şi „Pogorârea Duhului Sfânt” de la Blănoiu sub coordonarea Pr. Ioan Comăneci. Obştea mănăstirii are 7 maici, conduse de monahia Ioana Roznov.