Ciprul, la un pas de reluarea negocierilor

Ciprul a declarat ieri ca este aproape de relansarea negocierilor de pace, stagnate, între comunitățile greacă și turcă de pe insulă, conform Reuters.

Organizația Națiunilor Unite a trudit luni de zile in vederea redactarii unei “declarații” de reîncepere a negocierilor între cele două grupuri dominante de pe insulă.

Se asteapta ca Președintele cipriot Nicos Anastasiades (foto) sa viziteze Atena, chiar astazi, înainte de o întâlnire cu Primul-Ministru grec Antonis Samaras și cu Ministrul Afacerilor Externe, Evangelos Venizelos, de maine.

Anastasiades este așteptat sa informeze Guvernul Grec despre evoluțiile recente în eforturile în curs, pentru o nouă rundă de discuții de pace sub egida ONU, de care depinde viitorul tarii insulare.

În mod repetat, negocierile au ridicat probleme variind de la împărțirea puterii, la retrasarea granițelor teritoriale, precum și la drepturile de proprietate ale zecilor de mii de persoane strămutate.

Va reamintim ca Ciprul a fost împărțit, din anul 1974, după o invazie turcă, in urma unei intentii de unire a insulei cu Grecia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.