Zidul de Separatie din Valea Cremisan. Curtea Suprema intarzie lucrarile

Curtea Supremă a Israelului a emis un ordin preliminar, prin care ii cere statului să argumenteze planul de construire a Zidului de Separatie care ar trece prin Valea Cremisan, de lângă Betleem (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Dacă Zidul va fi construit conform planurilor actuale, ruta planificată prin Vale ar traversa terenurile a 58 de familii, în principal creștine, și ar separa o mănăstire saleziana de manastirea proprie vecina. Ordinul Curții Supreme i-a cerut, totodata, statului sa explice de ce nu a luat în considerare o alternativă pentru acest traseu, care sa fie mai puțin perturbatoare pentru oamenii din zonă, și de ce nu anuleaza toate ordinele de confiscare emise in Cremisan.

În luna aprilie, Comisia Speciala de Apel israeliana a decis în favoarea statului și a planului său actual pentru Zid. Dar, în Curtea Supremă, pe 29 ianuarie, Consiliul Israelian de Pace și Securitate a oferit opinia unei rute alternative, care ar provoca mult mai puțin rău comunitatii și ar servi mai bine nevoilor de securitate ale Israelului.

Anica Heinlein, aparator al Societatii St. Yves, un centru catolic pentru Drepturile Omului care ii reprezintă pe salezieni în acest caz, a vorbit pentru Radio Vatican, in Betleem. Ea a declarat ca ordinul Curții Supreme le-a dat oamenilor speranță.

“A fost o surpriză uriașă”, a marturisit ea, parand ca “instanța asculta argumentele noastre, și chiar le-a gasit (a fi) argumente foarte bune, iar acum cere clarificări din partea statului”, a mai spus ea. “Deci, oamenii din Cremisan sunt foarte, foarte fericiti și, în acest moment, avem într-adevăr speranțe că putem câștiga acest caz”.

Statul are termen până pe 10 aprilie, sa raspunda deciziei Curtii. Pana la luarea unei decizii, construcția zidului rămâne suspendata. Curtea Supremă de Justiție a stabilit data următoarei audieri, pentru 30 iulie.

În același timp, Heinlein a făcut apel la solidaritate in rugăciune: “Desigur, avem nevoie de rugăciuni, pentru că vrem ca acest miracol să se întâmple”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.