Bulgarii se tem de islamizarea tarii. Ambasadorul turc, despre atacul din Plovdiv

Relațiile bilaterale dintre Bulgaria și Turcia nu sunt puse în pericol de recentul atac asupra moscheii din orașul bulgar Plovdiv, a declarat Ambasadorul turc la Sofia, Suleyman Gokce.

“Dacă privim la adâncimea relațiilor bilaterale dintre cele două țări, ele sunt atât de vaste și adânci, si există atât de multe lucruri pe care le putem lucra împreună, incat nu ne putem lăsa ca aceste evenimente să strice cooperarea noastră”, a declarat Gokce, într-un interviu pentru Radioul Național Bulgar.

În același timp, diplomatul turc și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la evenimentele în timpul carora mai multe mii de protestatari au aruncat cu pietre și sticle incendiare asupra moscheii din Plovdiv, incercand mai apoi sa atace si Consulatul Turc (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Dacă situația nu ar fi fost pusa sub control, multe alte evenimente regretabile ar fi avut loc”, a mai spus Gokce.

Mitingul violent a fost provocat de o pretentie privind dreptul de proprietate, din partea Muftiului Sef al Bulgariei, asupra unui șir de moschei vechi din întreaga țară, pe care unii o vad ca pe o încercare de “islamizare” a țării, iar alții mergând până la a vedea o influență externa din partea Turciei.

În interviu, Gokce, cu prudență diplomatica, a refuzat să comenteze procesele politice interne, inclusiv creșterea naționalismului în Bulgaria, spunând ca Turcia il respectă pe vecinul său, ca partener și stat de drept, dupa cum preciza Novinite intr-un raport de ultima ora.

Ambasadorul turc a mai fost, de asemenea, rugat sa comenteze vizavi de o blocadă recenta majoră de la granița bulgaro-turcă, a companiilor de transport maritim din Turcia, ca urmare a unui litigiu comercial de licențiere cu firmele bulgare.

“Blocada de la frontiera nu este ceva cauzat de autoritățile turce sau de instituții din Turcia”, a explicat Gokce.

“Dorința noastră este doar sa existe o partajare a acestor piețe, pentru ambele părți. Eu, personal, am lucrat cu autoritățile bulgare, ele fac ce e mai bine, și sper că în viitorul apropiat vom ajunge la o soluție de durată”, a incheiat acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.