Patriarhia Romana si – Chevron: exploatarea gazelor de sist. Preotii trebuie sa se abtina

In ultimele ore, Biroul de Presa al Patriarhiei Romane a lansat un comunicat, intitulat: “O nouă încercare de denigrare a Patriarhiei, din partea unor persoane iresponsabile”, facand referire la un material postat de un site de stiri on-line din Romania (vezi video, in topul acestui articol). Continutul comunicatului va este prezentat mai jos:

“Referitor la materialul de presă preluat de site-ul de ştiri HotNews [https://www.hotnews.ro/stiri-esential-16649783-video-calugar-din-moldova-despre-patriarhul-daniel-chevron-platit-satana-patriarh-interzis-preotilor-iasa-strada.htm] dintr-o publicaţie online din Piatra Neamţ despre protestele localnicilor din satul Rădeni (Neamţ) împotriva exploatării gazelor de şist, reamintim:

1. Patriarhia Română respinge categoric orice insinuare despre o presupusă întâlnire a reprezentanţilor ei cu delegaţi ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus sprijin financiar pentru Biserică, în schimbul susţinerii exploatării gazelor de şist. Acestea sunt dezinformări ale unor persoane iresponsabile, apărute în presă şi anul trecut, cu intenţia evidentă de denigrare. Potrivit informaţiilor oferite de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, presupusul “călugăr anti-prospecţiuni”, care calomniază pe Patriarhul României, nu este monah al schitului Cuvioasa Parascheva, aşa cum se recomandă în mod incorect, ci locuieşte în satul Rădeni de câteva luni, poartă în mod ilegal haine monahale, este prezent permanent la proteste şi dornic de a acorda declaraţii pentru presă.

2. Potrivit hotărârii Sfântului Sinod din 29 octombrie 2013, pentru clarificarea problemei exploatării gazelor de şist în România, autorităţile competente ale Statului român trebuie să exprime o poziţie clară referitoare la acest proiect considerat strategic şi să asigure o informare completă şi corectă la nivelul comunităţilor locale despre avantajele şi consecinţele pozitive şi negative ale unei asemenea exploatări. În acest sens, reamintim că Parlamentul European a adoptat anul trecut o propunere legislativă prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulică şi consultarea populaţiei în cazul acestor proiecte.

Hotărârea sinodală recomandă clerului ortodox să se abţină de a participa personal la manifestaţii publice pro sau contra proiectului, pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxă, ci să solicite autorităţilor în drept lămuriri şi implicare responsabilă. În concluzie, ca şi anul trecut, Patriarhia Română constată aceleaşi încercări de dezinformare din partea unor persoane iresponsabile, precum şi atenţia specială a aceloraşi instituţii media în preluarea cu promptitudine a acestor insinuări despre o presupusă implicare a Patriarhiei în problematica exploatării, în România, a gazelor de şist, cu scopul evident de diversiune şi denigrare”.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.