In Postul Mare: “Sa aflu si eu, ce este Virtutea Crestineasca-”

“Neavand faptele iubirii de Dumnezeu si de aproapele, credinta ta, crestine, este credinta diavolilor. Tu oftezi buna-oara, zicand: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milostiv fii mie pacatosul!”, dar traiesti in desfranari si, la Biserica lui Hristos esti doar cu trupul. Traiesti, asadar, in ura si dusmanii, vanezi desertaciuni, esti ingamfat, gata de sfada cu oricine, chiar si pentru invatatura Domnului, esti fara pic de inima pentru cei saraci; cu orfanii si cu vaduvele esti hapsan, inselator, camatar si fara mila.

Extras din Sfantul Grigore de Nissa – pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de Pr. Daniel Ivan

La toate acestea, Hristos iti raspunde ca si diavolilor: “TACI!”

Tu, crestine, esti smochinul cel fara de rod. Esti copacul cel blestemat care se va arunca in foc, fiind lipsit de rod. Nu uita, crestine, ca si ziua sfarsitului tau sta la panda si nu se stie cand vei termina calatoria pe acest pamant.

De aceea, mai mult folos vei avea daca ai incepe a suspina din rarunchii tai si, cu inima franta si umilita, vei spune ca si mine: “Doamne Iisuse Hristoase, Domnul si Mantuitorul meu, daca asa am pazit eu viata mea, oare ce are sa se intample cu mine dupa moarte? Am eu macar o singura virtute adevarata? Staruiesc eu sa stiu Binele si Adevarul, sa-l primesc cu insufletire si bucurie si sa-l implinesc? Si, daca fac numai rele, sau am inceput a face putin bine, ce-mi va fi mie, Doamne?

Hristoase Dumnezeul meu, ajuta-mi sa gasesc drumul catre Tine si sa aflu si eu ce este Virtutea Crestineasca. Ajuta-mi, mie, pacatosului, si nu ma lepada de la fata Ta. Caci, talhar am fost si pe toate cele bune ale Tale le-am risipit in desertaciuni. Iar acum, vin la Tine, Doamne, si zic cu lacrimi amare: “Ai mila de sufletul meu! Primeste-ma si nu ma lepada de la Fata Ta. Amin!”

Extras din Sfantul Grigore de Nissa – pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de Pr. Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.