In Postul Mare: Ca preoti, avem biserici aurite si turle mari, dar mai putem aduce omul la Hristos?

“La ce folos aurul si icoanele toate!? La ce folos, turlele si crucile la care ne inchinam, daca nu putem aduce un suflet la Hristos?

Toate acestea pier, caci Hristos nu va poposi in lucrul facut de mana omului, cand va sa vina la Judecata, iar aurul si fala, cantarile si truda pentru a le implini intocmai, toate vor pieri ca un fum, iar pentru noi au sa marturiseasca cei carora le-am deschis Portile Cerului. Ei sunt aceia despre care Hristos, Imparatul lumii, spune ca trebuie sa le purtam de grija.

Sa nu va lasati purtati de duhul multumirii de sine, iubitii mei, care te face trandav la credinta si bicisnic la minte.

Iata la mine! Un nevrednic, care a ajuns sa fie pe Scaunul Sfintilor Apostoli si, chiar si asa, nu ma pot uita la chipu-mi plin de pacate si caderi. Ma privesc si, atunci cand imbrac odajdiile, ma gandesc la Hristos. La saracia Lui si, mai ales la faptul ca nimic din toate cele de care astazi facem mare fala, nu Le-a avut atunci. El ne-a dat noua in grija ogorul Tatalui Ceresc. Ne-a facut pe noi chivernistorii Viei Sale. Ce-mi va fi mie, sau voua, cand Imparatul ar sa poposeasca la Dreapta Judecata?

Nu ne vor apara nici turlele si nici macar zidurile groase, de piatra, ale bisericilor. Toate, atunci, vor pieri pentru ca, asa cum spuneam, Imparatul tuturor nu are nevoie de lucrul facut de mana omului.

Si totusi, la ce bune toate acestea de le vedem?

La mantuire, dragii mei! Biserica este luminata si de folos, prin noi si faptele noastre. Iar aceste odajdii, pe care le-am imbracat, imi pot fi mie cununa sau moarte.

Asa, dragii mei, umpleti-va de duhul smereniei si iubirii de Dumnezeu si aproapele, pentru ca la Dreapta Judecata, unii pentru altii vom da socoteala”.

Extras din Sfantul Grigore cel Mare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: Pr. Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.