Ucraina: directorul Centrului evreiesc din Israel se teme de antisemitism

“Forțele care aparent luptă pentru democrație în Ucraina, sunt o coaliție foarte ciudata. Ea are liberal-democrați și fasciști. Teoretic, nu există o bază pentru cooperare în crearea unei noi Ucraine. Întreaga viziune a Svobodei, fata de cel de-Al Doilea Război Mondial și Holocaust, este complet distorsionata. Iar eroii săi, nu sunt cei care i-au învins pe naziști și au învins Al Treilea Reich, ci mai degrabă cei care au colaborat cu Al Treilea Reich”, a declarat Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon Wiesenthal din Israel, intr-un interviu acordat ieri radioului Vocea Rusiei.

“Cu alte cuvinte, odată ce problema Ianukovici este rezolvată, nu este deloc clar modul în care aceste grupuri ar reuși în schimbarea regimului și, eventual, să fie capabile sa lucreze împreună.

“UE a fost foarte neglijenta fata de fenomene ca acesta, deoarece nu este singura țară în care aveți un partid politic care si-a făcut loc in Parlament, cu o politică de partid care este deschisa fascismului, xenofobiei și antisemitismului.(…)

Uniunea Europeană a făcut la fel de puțin sau nimic, pentru a combate acest fenomen în Lituania, în Letonia, în Estonia. În condițiile actuale, aceasta este o tendință foarte îngrijorătoare și este o modalitate foarte supărătoare de a privi lucrurile. (…)

Acum, problema aici este că, dacă Svoboda din Ucraina va avea rol principal în formarea noului regim, atunci este foarte probabil că vom vedea unele măsuri foarte anti-democratice. Și, întrebarea este – cum va reacționa Uniunea Europeană la asta? Cu două zile în urmă, Sinagoga din Zaporozhye a fost bombardata. Dar, dupa cate stiu, asta este singurul incident care ar putea fi în mod clar interpretat ca antisemit, până acum”.

In raportul VoR pe aceasta tema, a fost postata o fotografie apartinand Ria Novosti, in care manifestantii purtau portretul lui Stepan Bandera. Stepan Andriiovici Bandera a fost un politician ucrainean, lider al mișcării de renaștere națională din Ucraina de vest (Galiția), conducător al Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUN), născut în familia unui preot din Ucraina de vest. Stepan Bandera a fost inițiatorul proclamării statului independent ucrainean la Lviv, pe 30 iunie 1941. Autoritățile sovietice au autorizat asasinarea sa de către KGB în München, Germania de Vest, pe 15 octombrie 1959. Bandera este o figură contestată și respectată în egală măsură în Ucraina zilelor noastre, datorită cooperării active, bine documentate, cu Germania Nazistă în perioada 1939-1941. Pe 22 ianuarie 2010, președintele Ucrainei, Victor Iușcenko, l-a decorat post mortem pe Bandera cu titlul de Erou al Ucrainei. Decernarea titlului a fost declarată ilegală de un tribunal pe 2 aprilie 2010.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.