Viata parohiala trebuie sa creasca si ea, si nu doar zidurile bisericilor

Zilele trecute, în urma Sfintei Liturghii oficiate in Catedrala patriarhala Adormirea Maicii Domnului, din Moscova, Kremlin, a avut loc o agapa (masa frateasca), ocazie cu care Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii s-a adresat celor prezenți.

“Moscova este capitala Patriei noastre. Viața în orașele noastre și în Rusia, în general, depinde de ceea ce se intampla în Moscova”, a mai declarat acesta, amintind ca, în ultimii ani, au apărut aproape 80 de noi parohii în Moscova. “Dar, unele dintre aceste parohii abia se ridica pe picioarele lor”, a adaugat Sanctitatea Sa.

“S-ar putea sluji într-o cameră neterminata, mică, sau uneori doar într-o remorca sau rulota de construcții, dar acest lucru nu este neaparat important: Harul lui Dumnezeu este la fel de eficace în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, ca si într-o rulota de construcții, atunci cand acolo se oficiaza Sfânta Euharistie”, a declarat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.

În același timp, conform Sanctitatii Sale, parohiile trebuie să fie nu doar locuri de oficiat slujbe, ci ele trebuie să dezvolte, totodata, sisteme de ministeriat parohial. “Comunitatea parohială trebuie să fie si ea formata în timpul procesului de construire a bisericilor”, a subliniat Sanctitatea Sa.

Adresându-se membrilor Consiliului Eparhial din Moscova, care au slujit împreună cu acesta la Sfânta Liturghie, in Catedrala Adormirii Maicii Domnului, și care au fost prezenți la agapa, Patriarhul Kirill a menționat că dezvoltarea vieții parohiale în nou-construitele biserici din capitală trebuie să fie obiectivul principal al Consiliului Eparhial.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.