Controverse pe marginea unei propuneri de referendum, pentru incriminarea relatiilor gay

Vsevolod Chaplin susține că relațiile gay între bărbați reprezintă o amenințare pentru întreaga societate, dar considera ca oamenii trebuie lasati sa decida cu privire la posibila pedeapsa pentru astfel de acțiuni. Șeful Departamentului Bisericii Ortodoxe Ruse pentru Relații cu Societatea a mai declarat, intr-un comentariu de presă oficial, că problema incriminarii homosexualității masculine “merita discutata în societate, fără nicio îndoială”. El a adăugat că, odata ce Rusia este o țară democratică, cea mai mare parte a persoanelor acesteia, și nu doar unele “forțe externe”, ar trebui sa decidă ce constituie o infracțiune și ce nu. Clericul a explicat că atitudinile publice la adresa homosexualitatii au variat in diferite momente și în diferite societăți, dar ca poziția cea mai răspândită a fost aceea de incriminare a acestor relatii. Chaplin a spus ca este convins că relațiile homosexuale de sex masculin trebuie să fie complet excluse din societate, dar, totodata, a arătat că este mai bine sa se realizeze acest lucru prin convingere morală. “Dacă vrem sa scoatem o lege în acest sens, să cerem asta poporului, dacă este pregatit pentru asta”, a declarat Chaplin, sugerand ca problema incriminarii contactelor gay de sex masculin să fie pusa în cadrul unui referendum la nivel national.

Comentariul a venit la scurt timp după un scandal inițiat de fostul preot ortodox, actor, scenarist, showman și politician, Ivan Okhlobystin (foto). Barbatul, care în prezent lucrează ca director de creatie pentru un retailer de telefonie mobilă, a lansat pe Twitter o scrisoare deschisă adresata Președintelui Vladimir Putin, în care acesta cerea restabilirea pedepsei pentru homosexualitatea masculină, în codul penal, prin inițierea unui referendum pe această temă. El a pus la îndoială, totodata, eficacitatea noii interdicții legislative a propagandei gay in fata minorilor, sustinand că însăși existența comunităților gay oficial înregistrate jigneste sentimentele credincioșilor. Scrisoarea lansata pe tweeter, a fost ștearsa după ceva timp, dar inițiativa a câștigat sprijin, sub forma unui demers oficial creat pe un site guvernamental.

Activiștii LGBT au raspuns, bineinteles, cu propria lor scrisoare pe Internet, asteptand de la angajatorii lui Okhlobystin sa demita figura controversată și cerandu-i directorului general al corporației Apple, Tim Cook, să revizuiască contractele companiei cu fostul preot care lucrează pentru ea. Managerii de top ai companiei la care lucreaza Okhlobystin s-au abținut de la comentarii, dar în cele din urmă le-au declarat reporterilor că, intrucat el si-a exprimat doar propria opinie privată, fara vreo violenta reala, nu se asteapta luarea vreunei masuri impotriva acestuia. Ei au mai declarat că nu doresc să păteze imaginea lor, prin suprimarea dreptului sau la libertatea de exprimare.

Au urmat comentarii ale diversilor politicieni ruși și personalități publice, dar de multe ori nu s-au concentrat pe problema drepturilor homosexualilor, ci pe personalitatea lui Okhlobystin, menționând că acesta este cunoscut pentru incercarile neobosite de a atrage atenția asupra sa.

Președintele rețelei LGBT ruse, Igor Kochetkov, l-a criticat pe Okhlobystin și a criticat, de asemenea, Biserica Ortodoxă, în comentariile de presă, spunând că sugerarea referendumului este atât din punct de vedere juridic greșita, cat și imorala. De asemenea, el a comparat apelurile de restabilire a pedepselor penale pentru homosexualitatea masculină prin legislația rusă, cu ideea reinstalarii lagărelor de concentrare pentru evreii din Germania. Kochetkov remarca faptul că inviolabilitatea vieții personale este garantata de Constituția Rusă, iar referendumul propus nu poate fi luat in considerare, intrucat se opune direct legii de bază.

Un alt activist rus gay proeminent, Nikolay Alekseyev, a declarat, de asemenea, ca scrisoarea fostului preot cauta doar atenție din partea publicului, și a adăugat că nu exista nicio posibilitate de punere in aplicare a sugestiei lui Okhlobystin, deoarece Rusia este membră a Consiliului Europei și a semnat convențiile internaționale privind “drepturile” minorităților. În cazul în care o astfel de lege va fi adoptata, ar însemna excluderea automată din partea organizațiilor internaționale de conducere, iar Rusia nu va permite acest lucru, având în vedere relațiile strânse între Rusia și Occident, a mai declarat Alekseyev pentru radio RSN.

Codul Penal al Uniunii Sovietice conținea un articol, prin care contactele homosexuale între bărbați erau pedepsite cu până la cinci ani de închisoare (opt ani, pentru circumstanțe agravante, cum ar fi violul). Articolul a fost abolit în anul 1993.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.