Momogeri: ritualul cel mai vechi reinviat astazi in Grecia

Străzile din Preveza, Grecia, au fost ieri umplute de râsete, scenete satirice și dans, impresionand sutele de oameni care au participat la obiceiul grecesc Momogeri.

Evenimentul a început cu o întâlnire în Theofaneio, urmată de un spectacol pe străzile istorice înguste din centrul orașului, conform Greek Reporter.

Momogeri este o formă autentică veche de teatru popular tradițional grecesc, ritualul cel mai vechi reînviat astăzi în Grecia.

Numele Momogeri derivă din combinarea cuvintelor “momos” și “geros”. Momos a fost Zeul Râsetelor și Satirei, din cele mai vechi timpuri. El reprezenta personificarea cenzurii și condamnarii.

Cuvântul “geros” se referă la cunoscatorii batrani ai ceremoniilor mistice, “preoții” timpului.

Sunt multe persoane implicate în acest obicei, iar ele sunt împărțite în două grupuri: de teatru și de dans. Elementul de teatru implică oameni, astfel: două mirese, un bătrân cu soția sa, un țigan cu un urs, un doctor, un polițist și diavolul. Elementul de dans implică un lider și doisprezece dansatori.

Actorii caută în mod conștient sa distreze, sa aduca fericire și, desigur, să fie bine tratati de gazdele caselor pe care le vizitează.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.