Patriarhul Bartolomeu, ingrijorat de schisma si suparat de prezenta unui reprezentant neinvitat al Moscovei in Sinodul Cehiei si Slovaciei

Într-o scrisoare trimisa la inceputul acestui an, de catre Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Mitropolitului Simeon de Olomouc și Brno, Patriarhul le cere de urgenta membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Cehiei și Slovaciei, sa treaca la alegerea noului Primat al Bisericii, din cauza pericolului și riscului aparitiei unei schisme grave în cadrul Bisericii, după evenimentele recente, conform Romfea.

În scrisoarea sa, Patriarhul Ecumenic își reafirmă datoria de asigurare a pacii și stabilitatii in cadrul Bisericilor Ortodoxe locale și de a preveni sau de a combate posibilele abateri de la invataturile Parintilor Bisericii.

După ce a menționat că Patriarhia Ecumenică a ridicat la nivel de autocefalie Biserica Cehiei și Slovaciei în 1988, Patriarhul, în scrisoarea sa, a continuat sa faca o scurtă trecere în revistă a evoluțiilor recente (trimitand o delegație de observatori-consultanti, formata din mitropoliți din Franța și Austria), exprimându-și tristețea cu privire la prezența unui reprezentant al Patriarhiei Moscovei în activitatea Sinodului Bisericii Cehiei și Slovaciei, fără să fi fost invitat.

În cele din urmă, Patriarhul a facut apel la Biserica, sa-si aleaga Întâistătătorul propriu, astfel incat sa nu se vada obligat, la randul sau, sa ia măsuri severe împotriva celor responsabili de criza.

Va reamintim ca fostul Primat, Kryštof (foto – pozitie centrala), a demisionat anul trecut, pe fondul unor acuzații conform carora acesta și-ar fi încălcat jurământul calugariei și ar fi avut mai multe relatii cu femei, conform declaratiei unui demnitar al Bisericii, de la acea data (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Krystof a demisionat din proprie initiativa, de dragul unității Bisericii.

Krystof (Christopher de Praga) are varsta de 59 de ani si a respins acuzațiile, sustinand ca va lua măsuri legale pentru curățarea propriei imagini. Conform mass-mediei locale, Biserica l-ar fi acuzat pe fostul Primat ca ar fi comis un pacat cu soția unuia dintre preoți, timp de șapte ani. În plus, conform Nova, acesta ar fi avut legaturi cu multe alte femei, si chiar copii cu unele dintre ele – cu aproximativ zece dintre acestea.

După demisia lui Krystof, locul a fost ocupat rapid de Arhiepiscopul Simeon, in varsta de 87 de ani, până la alegerea noului Primat. Krystof recunoscuse, anterior, de altfel, că avea două fiice, ambele născute, insa, înainte de depunerea jurământului monahal.

El a insinuat ca acuzația ar putea avea legatura cu soluționarea cazului proprietatilor – între Statul Ceh și Biserici – aflat in curs de desfasurare, prin care 1,14 miliarde de coroane ar trebui sa ajunga in conturile Bisericii Ortodoxe.

“Unii ar vrea ca banii să fie cheltuiți exclusiv pe proiecte umanitare, pentru persoanele in varsta, bolnavi și copii. Alții, însă, spun că banii ar trebui să fie depozitati in conturi, pentru a asigura plati mai mari pentru preoți”, declara Krystof, pentru TV Nova, inainte cu doar o saptamana de a-si depune demisia.

Numărul adepților Bisericii Ortodoxe din Republica Ceha este estimat undeva la 100.000, din cele 10,5 milioane de oameni.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.