Politicile sexuale submineaza unitatea dintre anglicani si catolici

Unitatea dintre anglicani și catolici este împiedicată de disensiunile privind politica sexuala și slujirea preoțeasca, a declarat un fost Arhiepiscop de Canterbury.

Lord Carey de Clifton a declarat in aceste zile, in fata unei adunari formate din sute de oameni, în Catedrala Chester, faptul că Biserica Angliei este “zguduita de schimbari si modificări, ca urmare a neînțelegerilor privind ministeriatul, căsătoria și sexualitatea umană”.

Remarcile sale, care ii vizau direct pe anglicani, facute in cadrul unei intalniri destinate Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, au venit intr-un moment cand Biserica Angliei se pregătește de hirotonirea femeilor ca episcopi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Cu doar o luna inainte, un raport al Bisericii Angliei vorbea despre sugestia conform careia cuplurilor de același sex ar trebui să li se permită să-si celebreze relațiile în parohiile anglicane, ceea ce a fost interpretat ca fiind un prim pas în a acceptarea căsătoriilor gay în biserică (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Planul a creat deja rupturi. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru numarul viitor al publicatiei Vocea Catolica Shrewsbury, Lord Carey a declarat că aceste lupte si rupturi au subminat, de asemenea, eforturile depuse de Biserica Angliei de a se trage mai aproape de celelalte Biserici creștine.

El a spus că unitatea creștină înseamna nu doar sa dialoghezi cu alte culte, ci, totodata, sa pui ordine in casa ta.

Parlamentul a amenințat să intervină cu forta daca Biserica Angliei nu accepta femeile episcopi, iar Lord Carey a declarat că se așteaptă ca presiunea sa se aplice în viitor asupra anglicanilor, pentru a efectua căsătoriile gay.

În predica sa, Lord Carey a mai spus ca apatia demonstrata de către Guvern fata de Creștinism a fost, uneori, “mult mai rea decât persecuția”.

“Trăim în vremuri foarte grele pentru Biserică”, a spus el. “Apatia lor sugerează” ca nu ii intereaseaza mai putin de musulmani sau evrei, deci ca nu sunt interesați de mesajul crestin. “Apatia este un dușman adevărat”, a spus el.

Lord Carey a demisionat din calitate de Arhiepiscop de Canterbury în 2002, după un deceniu de slujire.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.